"Panasonic" izmantos Latvijā izstrādātu skaņu tehnoloģiju (16)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Latvijas skaņu tehnoloģijas "Coneq" izstrādātāji noslēguši līgumu ar vēl vienu elektronikas grandu - "Panasonic", raksta žurnāls "Lietišķā Diena".

Tas bija vairāk nekā divu gadu darbs - par līgumu, kas nupat ir noslēgts ar plaša patēriņa elektronikas ražotāju "Panasonic", saka uzņēmuma "Real Sound Lab" (RSL) valdes priekšsēdētājs Viesturs Sosārs. Līgums paredz, ka tagad visos Eiropā tirgotajos "Panasonic" televizoros būs iebūvēta RSL izstrādāta skaņas apstrādes tehnoloģija.

Šogad varētu tikt parakstīti arī citi sadarbības līgumi, cerīgs ir kompānijas vadītājs.

Produkts, ar kuru RSL izgājusi pasaulē, ir unikāla skaņas apstrādes tehnoloģija, kas ļauj ārpus laboratorijas apstākļiem novērtēt skaņas kvalitāti un šo skanējumu koriģēt. Līdz šim tas nav izdevies nevienam elektronikas ražotājam.

"Panasonic" ir trešais RSL sadarbības partneris plaša patēriņa elektronikas jomā - iepriekš līgumi jau tika noslēgti ar "Hitachi" (ASV un Japānā), kā arī "Kenwood".

Kā uzsver Sosārs, "Panasonic" Latvijas izstrādātāju "knowhow" izmantos arī jaunās paaudzes 3D televizoriem, kuri tirgū parādīsies martā.

Kā stāsta Sosārs, patlaban norit sarunas vēl ar vairākiem potenciālajiem partneriem, nākamais līgums sagaidāms jau aprīlī. Šā gada vidū RSL iecerējusi arī sākt pamazām darboties Korejas un Taivānas tirgos - nevis atverot savas pārstāvniecības, kā tas ir, piemēram, ASV, bet vienojoties ar vietējiem uzņēmējiem.

"Nozare.lv" jau ziņoja, ka starp uzņēmuma dibinātājiem ir nesaskaņas.

Ar Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas 18.janvāra lēmumu apķīlātas RSL ražotās "APEQ2pro" iekārtas un aizliegts uzņēmumam izplatīt programmatūru, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja skaņu apstrādes tehnoloģijas izgudrotājs Raimonds Skuruls.

Tiesā ierosināta Skurula autortiesību pārkāpumu lieta pret RSL.

"Tas varētu būt viens mazs solis tiesiskuma iedibināšanai inženieru autortiesību jomā," tiesas lēmumu komentē Skuruls.

Jau iepriekš ziņots par Skurula nesaskaņām ar pārējiem uzņēmuma valdes locekļiem.

Komentējot aiziešanu no RSL valdes locekļa amata, pagājušā gada rudenī Skuruls sacīja, ka valdes locekļa amatu atstājot tā iemesla dēļ, ka ilgāku laika posmu ticis faktiski atstumts no valdes locekļa pienākumu pildīšanas.

"Man netika sniegta informācija par uzņēmuma darbību, netika dota iespēja īstenot valdes locekļa pienākumus," sacīja Skuruls. "Tā kā man radās aizdomas par to, ka aiz manas muguras uzņēmumā tiek veiktas apšaubāmas darbības, izlēmu atstāt valdes locekļa amatu, lai nebūtu atbildīgs par citu valdes locekļu, iespējams, nelikumīgi veiktajām darbībām."

Pēc Skurula aiziešanas RSL valdē darbu turpināja valdes priekšsēdētājs Sosārs un valdes loceklis Jurģis Zalāns.

Skurulam jau ilgāku laiku bijušas domstarpības par uzņēmuma attīstību ar pārējiem septiņiem uzņēmuma dalībniekiem, skaidroja Sosārs. Izgudrotāja un uzņēmuma līdzīpašnieka aiziešana no valdes nekādā veidā neietekmēšot RSL attīstības plānus, pagājušā gada novembrī apgalvoja Sosārs.

RSL īpašnieki ir Skuruls - 38% kapitāldaļu, Ineta Sosāre - 34%, Normunds Bergs - 8%, Ivars Klagišs, Āris Liepiņš un Vilnis Rozentāls - pa 5,92%, Aldis Bergmanis - 1,28% un Zalāns - 0,96% kapitāldaļu, liecina "Firmas.lv" informācija.

Kā liecina "Lursoft" dati, RSL apgrozījums 2008.gadā bija 71 702 lati, bet 2007.gadā - 86 463 lati, savukārt zaudējumi - attiecīgi 216 682 lati un 220 737 lati.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu