Latvijā saglabājas augstākais bezdarba līmenis ES (58)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sezonāli izlīdzinātais bezdarba līmenis Latvijā šā gada janvārī sasniedzis 22,9% un jau piekto mēnesi ir augstākais Eiropas Savienībā (ES), liecina pirmdien publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati.

Līdz pagājušā gada septembrim bezdarbs Latvijā bija otrais augstākais ES, atpaliekot no Spānijas, bet 2007.gadā un 2008.gada pirmajā pusē tas bija starp zemākajiem ES un zemāks nekā vidēji visās ES valstīs.

Nākamie augstākie bezdarba rādītāji pēc Latvijas janvārī bija Spānijā - 18,8%, Igaunijā - 15,5% (ceturtajā ceturksnī), Lietuvā - 14,6% (trešajā ceturksnī), Īrijā - 13,8% un Slovākijā - 13,7%.

Viszemākais bezdarbs savukārt bija Nīderlandē - 4,2%, Austrijā - 5,3%, Luksemburgā - 5,9%, Kiprā - 6,2%, Slovēnijā - 6,8% un Maltā - 7%.

Vidējais sezonāli izlīdzinātais bezdarba līmenis 27 ES valstīs janvārī bija 9,5% - tāds pats kā decembrī. Eirozonā bezdarba līmenis janvārī bija 9,9% un arī salīdzinājumā ar decembri nebija mainījies.

Salīdzinājumam - iepriekšējā gada janvārī visā ES vidējais bezdarba līmenis bija 8% un eirozonā - 8,5%.

Pēdējā gada laikā bezdarba līmenis ir paaugstinājies pilnīgi visās ES valstīs, bet pats lielākais pieaugums bijis Latvijā - no 12,3% līdz 22,9%, Lietuvā - no 6,4% līdz 14,6% un Igaunijā - no 7,6% līdz 15,5%.

Vismazāk bezdarbs gada laikā ir palielinājies Vācijā - no 7,2% līdz 7,5%, Luksemburgā - no 5,4% līdz 5,9% un Beļģijā - no 7,5% līdz 8%.

"Eurostat" dati par bezdarba līmeni ES valstīs balstās uz darbaspēka aptaujas rezultātiem, ietverot iedzīvotājus vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Par bezdarbnieku tiek uzskatīts cilvēks, kas nestrādā, ir gatavs sākt strādāt tuvāko divu nedēļu laikā un iepriekšējo četru nedēļu laikā aktīvi ir meklējis darbu.

Pēc Latvijas Nodarbinātības valsts aģentūras datiem, reģistrētais bezdarba līmenis Latvijā janvāra beigās bija 16,6%.

Komentāri (58)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu