Būs jāmaksā nodoklis par dāvinātu šampūnu? (1016)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Neskaitāmo nodokļu izmaiņu vidū līdz šim bez īpašas uzmanības atstāta "pērle" - absurda norma, kas jau stājusies spēkā un var skart ikvienu Latvijas iedzīvotāju. Šogad ieviests dāvanu nodoklis.

Tas paredz, ka ikvienam, kura saņemto dāvanu vērtība gada laikā pārsniedz 1000 latu, jāmaksā 26 procentu nodoklis. Nav nekādas skaidrības, kā valsts vispār izkontrolēs, ko cilvēki saņem dāvanās. Tāpat - vai turpmāk kopā ar dāvanu jājautā arī tās pirkuma čeks. Nav arī zināms, vai jāskaita kopā visi gada laikā dāvanās saņemtie šampūni un citas mantas, lai zinātu, vai to kopējā vērtība pārsniedz 1000 latu, vai arī tas attiecināms tikai uz vienas dāvanas cenu. Papildus tam valstij nav nekādu ziņu par to, kas cilvēkiem jau pieder un kas dāvināts šogad. Par spīti tam, ka šādu nodokli var uzskatīt par bezjēdzīgu, valsts cer no tā iekasēt veselus trīs miljonus latu.

Sākot ar šo gadu, ikvienam Latvijas iedzīvotājām ir ne vien jāpriecājas par saņemtajām dāvanām, bet arī jāinteresējas par to cenu. Šādu pienākumu visiem cilvēkiem uzlikusi valdība un parlaments, līdz ar virkni nodokļu izmaiņu ieviešot arī dāvanu nodokli.

Tas paredz, ka jāmaksā 26 procentu nodoklis par dāvanām, kuru cena gada laikā pārsniedz 1000 latu. Par šo nodokli ir virkne neskaidrību. Valsts ieņēmumu dienests, piemēram, vēl īsti nezina vai likums attiecas uz vienas dāvanas cenu vai arī uz gada laikā saņemto visu dāvanu kopējo vērtību. Līdz ar to nav skaidrs, vai cilvēkiem jāskaita kopā gada laikā saņemto dzērienu, konfekšu, smaržu  vērtība.  Bet zināms, ka nodoklis jāmaksā, ja dāvanas saņemtas no cilvēkiem, ar kuriem nesaista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei.

Tas nozīmē, ka nodoklis ir jāmaksā, piemēram, arī par saderināšanās gredzenu, kas tiek pasniegts vēl tikai topošajai sievai, saka Nodokļu konsultantu asociācijas valdes locekle Diāna Kļuškina.

Diāna Kļuškina: "Sanāk, ka, dāvinot saderināšanās gredzenu pirms laulības, kārtīgs gredzens varētu maksāt lielāku summu un nodoklis būtu jāmaksā."

Nodokļu konsultante skaidro, ka šāds nodoklis var novest pie tāda absurda, ka līdz ar dāvanas pasniegšanu jāiesniedz arī čeks, kas apliecina dāvanas precīzu vērtību.

Diāna Kļuškina: "Vai jums kā dāvanas saņēmējam jāprasa arī attaisnotie dokumenti, lai konkrētu summu nodeklarētu, tas nav noteikts, bet šāds jautājums rodas. Vai ticēt teiktajam, vai arī pieprasīt dokumentu dāvinātājam? Līdz tādam absurdam varam nonākt."

Ieņēmumu dienestā apstiprina - tik tiešām, tagad, saņemot dāvanas, ir jāzina, cik tās maksā. Un gada beigās jāiesniedz deklarācija gadījumā, ja dāvanu vērtība pārsniedz 1000 latu, par ko tad arī jāsamaksā 26 procentu nodoklis.
 
Inese Bahanovska, VID speciāliste: "Acīmredzot jānovērtē tā dāvana. Jābūt labprātīgam nodokļu maksātājam un jāskatās, kāda ir šī dāvana."

VID atzīst, ka dāvanu nodokļa maksāšanu izkontrolēt ir faktiski neiespējami. Dienests paļaujas uz iedzīvotāju godaprātu un norāda, ka pilnvērtīgi kontrolēt iespējams tikai tās dāvanas, kam nepieciešami dokumenti, kā, piemēram, automašīna, nekustamais īpašums vai vērtspapīri. Turklāt valstij nav zināms, kas cilvēkiem pieder jau pirms nodokļa ieviešanas un kādas lietas dāvinātas šogad.

Arī eksperti norāda - atliek paļauties uz cilvēku godīgumu.

Diāna Kļuškina: "Par TV, mūzikas centru, to pašu, kā minēju, saderināšanās gredzenu, tā jau brīvprātīga lieta."

VID norāda, ka pievērsīs uzmanību cilvēkiem, kas dzīvo pāri saviem līdzekļiem, un cer, ka šajā darbā palīdzēs iedzīvotāju vēlme ziņot vienam par otru.

Inese Bahanovska: "Mēs dažkārt saņemam informāciju no trešajām personām, arī kad kaimiņi, radi vai kāda cita persona sniedz informāciju. Mums ir arī fizisko personu kontroles sistēma "Rasa"."

Par spīti tam, ka šādu dāvinājuma nodokli var uzskatīt par bezjēdzīgu, jo ir neiespējami pilnvērtīgi kontrolēt, Finanšu ministrija prognozē, ka tas papildinās valsts maku. Tiek lēsts, ka par dāvanām saņemtais nodoklis valsts budžetā ienesīs 3,1 miljonu latu.

Komentāri (1016)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu