Pēdlapes

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Praktisko Latvieti" abonēju jau vairākus gadus un katrā žurnālā atrodu rakstus, ko lasu ar interesi. Nu esmu nolēmis lūgt jūsu palīdzību. Pirms vairākiem gadiem tirgū nopirku kādu augu, kuram nezinu nosaukumu. Tas ir daudzgadīgs, nav diži skaists, bet ar sarkaniem, samtainiem augļiem. Saimniece, no kuras nopirku stādu, teica, ka augļi esot ēdami, viņa no tiem pat gatavojot ievārījumu. Varbūt jūs varat to atpazīt pēc klāt pieliktajām bildēm?Vēlos uzzināt vairāk par auga Podophyllum audzēšanas īpatnībām un ārstniecisko vērtību.

Kādas tās ir…

Pēdlapes – šie daudzgadīgie bārbeļu dzimtas lakstaugi – savvaļā sastopami Ķīnā, arī Himalaju alpīnajos krūmāju mežos un kalnu pļavās.

Vairogveida pēdlape (Podophyllum peltatum) zied jūnijā ar baltiem, diezgan lieliem (līdz 7 cm diametrā) ziediem, kas smaržo pēc melonēm. Ogas ienākas augustā, septembrī, tās ir citrondzeltenas, līdz 8 cm garas, ar saldskābu, ēdamu mīkstumu. Pārējās auga daļas satur indīgus sveķus, kas izraisa spēcīgu caureju.

Sešputekšņlapu pēdlape (Podophyllum hexandrum) izaug līdz 50 cm augsta, zied maijā ar bāli rožainiem ziediem, kas parādās, pirms pilnīgi izveidojušās prāvās apaļās lapas ar 3 – 5 daivām. Sākumā lapas ir sarkanīgi marmorētas, vēlāk – zaļas, tās slēpj zem sevis pārziedējušo ziedu un augļa aizmetni. Augs atkal kļūst redzams vasaras beigās vai rudens sākumā, kad gaļīgās ogas iekrāsojas spilgti sarkanas. Sešputekšņlapu pēdlape un tās augļi redzami mūsu lasītāja atsūtītajos fotouzņēmumos.

… un kā tās audzē?

Pēdlapes audzē pusēnā vai vieglā ēnā, mitrās, caurlaidīgās, trūdvielām bagātās, vāji skābās augsnēs. Labi iederas krūmu un ziemciešu stādījumos kopā ar rododendriem, prīmulām, epimēdijām, papardēm, astilbēm.

Var pavairot, oktobrī sējot svaigi ievāktas sēklas. Tās ievāc pilnīgi nogatavojušās, atdala no mīkstuma, skalo ūdenī un diennakti žāvē istabas temperatūrā, izbērtas plānā slānī (piemēram, uz kartona gabala). Pēc tam sēj podiņos un pa ziemu atstāj laukā, jo sēklām nepieciešama stratifikācija.

Sēklas dīgst +13...+21 °C temperatūrā (dīgsti parādīsies maijā). Līdz rudenim tos audzē podiņos, vēlāk apmēram 3 cm garos stādiņus var stādīt pastāvīgā vietā, 20 – 30 cm attālumā citu no cita. No sēklām izaudzētie augi uzziedēs otrajā vai trešajā gadā. Pēdlapes iespējams pavairot arī ar ceru dalīšanu (vasaras beigās vai rudenī), jo šie augi ar sakneņiem lēnām aug plašumā.

Konsultēja Profilaktiskās medicīnas zinātniski pētnieciskās biedrības vadītājs ārsts Sergejs Kuzņecovs un Grobiņas privātā botāniskā dārza saimnieks Ilmārs Graudiņš.

UZZIŅA

- Pēdlapes (Podophyllum) satur podofilotoksīnu (šūnu mitozes inde), ko lieto ļaundabīgo audzēju ārstēšanai un profilaksei. Galvenais podofilīna avots ir saknes (lapās tā ir 3 – 5 reizes mazāk), tās izmanto medicīnisko preparātu ražošanai.

- Horizontālos, līdz 1 m garos pēdlapes sakneņus, ievāc rudenī, jo veģetācijas perioda beigās saknēs ir sevišķi daudz podofilīna. Žāvē +40 °C temperatūrā.

- Rūpnieciski iegūtos podofilīna medikamentus izmanto homeopātijā un homotoksikoloģijā (papildterapijā – zarnu vēža ārstēšanā pirms un pēc operācijas).

- Podofilotoksīns ir arī pussintētisko preparātu Etopozīda un Tenipozīda sastāvā. Tos lieto onkoloģijas praksē ķīmijterapijā (olnīcu vēža, limfosarkomas ārstēšanā).

SVARĪGI

- Visas auga daļas, izņemot gatavā augļa mīkstumu, ir ļoti indīgas!

- Mājas apstākļos gatavot un lietot drogas no pēdlapju saknēm ir bīstami! Šādi ārstējoties, cilvēks var saindēties, pat nomirt.

- Arī pēdlapju ogās ir nedaudz alkaloīdu, taču tās varētu lietot kā profilaktisku līdzekli pret slimībām (audzējiem). Pagaidām gan nav pietiekami daudz zinātnisku pierādījumu, ka šādai lietošanai būtu patiešām labvēlīgs efekts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu