Vecā aka

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kādi grodi akām labāki – gludie vai ar gropi? Vai spraugas starp grodiem jāaizdrīvē? Vai aka jārok dziļāk par rīkstnieka norādīto dziļumu?

Kā restaurēt vecu aku, kam apakšējā daļa izveidota kā piltuvveidīgs akmeņu krāvums (akmeņi noblīvēti ar māliem), bet augšējā daļā ir koka grodi, kas jau sapuvuši. Kā to vietā ielikt dzelzsbetona grodus?

Akām vienlīdz labi var izmantot gan gludos, gan gropētos grodus, jo tiem nav būtiskas atšķirības. Savienojuma vietas jāaizpilda ar cementa javu, lai akā brīvi neiekļūtu lietus ūdeņi. Ja grodi nav blīvi, ūdens var kļūt duļķains.

Lai virszemes ūdeņi netiktu akā, ap grodiem vērts noblietēt 25 – 35 centimetru biezu māla slāni. Vislabāk to likt līdz ūdeni nesošajam slānim, bet izņēmuma gadījumā der arī seklāks blīvējums – no pusotra līdz divu metru dziļumam. Virszemes ūdeņu noplūšanai ap aku izveido nelielu uzbērumu ar slīpumu uz ārpusi, to noklāj ar smalku oļu kārtu un noblietē.

Akai jāierīko cieši noslēdzams vāks, lai ūdenī neiekļūtu lapas, putekļi, dažādi priekšmeti un kaitīgi baciļi. Visciešāk aku iespējams noslēgt tad, ja ūdeni uz patēriņa vietām nogādā ar sūkni.

Lai ūdens labāk filtrētos un būtu dzidrāks, akas apakšā vēlams iebērt smalkus oļus pusmetru biezā kārtā, it īpaši tur, kur ūdeni nesošais slānis ir smalka plūstošā smilts. Oļi pasargā aku no piesērēšanas, ko plūstošā smiltī citādāk grūti novērst.

Tīrīt var jebkuru aku neatkarīgi no tās vecuma. Tā jāizsmeļ, tad jāizvāc duļķes un plūstošās smiltis, ja tās ir sakrājušās, un viss pārējais, kas tur atrodams. Nereti var būt noderīga pamatnes filtrējošā slāņa nomaiņa vai atjaunošana.

Akas grodus noberž ar drāšu vai asu plastikāta suku un skalo ar tīru ūdeni. Nav vēlams lietot mazgāšanas līdzekļus, jo tie satur ķīmiskas vielas, kas veselībai ir kaitīgas.

Vecā koka aka pilnīgi jāiztīra. Ja nevēlaties to darīt ar lāpstu, vērts meklēt tehniku – tagad ir pieejami arī ekskavatori, kam kauss ir viena spaiņa tilpumā. Jāizņem vecie koka grodi un arī akmeņi. Notīrītos droši var likt atpakaļ, un tad pakāpeniski ievietot dzelzsbetona grodus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu