103. sērija – starp iecienītākajām

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

103. sērijas daudzdzīvokļu ēkas ir vienas no iecienītākajām. Nekustamā īpašuma tirgū tās daudzviet kotējas pat augstāk par 602. vai 467. sērijas deviņstāvu ēkām.

103. sērijas namus Latvijā sāka būvēt 70. gadu sākumā. Lielākā daļa uzceltas 70. un 80. gados, bet pēdējās vēl 90. gados. Padomju laikā šīs sērijas mājas itin bieži būvēja arī dažādas iestādes un organizācijas – piemēram, rūpnīca "Alfa", "Radiotehnika", "VEF" un citas. Diezgan daudz to savulaik uzbūvējusi arī Padomju armijas komunālā ekspluatācijas daļa.

Salīdzinot ar citu tipveida sēriju ēkām, kuru noteiktos Rīgas rajonos mēdz būt vairāk, 103. sērijas mājas nekur nedominē, to skaits pilsētā ir salīdzinoši neliels. Pa dažai 103. sērijas ēkai ir praktiski visos rajonos, visvairāk – Purvciemā, Teikā, Dārzciemā un Bolderājā. To nav Zolitūdē un Ziepniekkalna jaunajā daļā.

No ķieģeļiem un paneļiem

Pēc valsts aģentūras "Mājokļu aģentūra" ziņām, 103. sērijas mājas lielākoties būvētas kā piecstāvu, taču ir arī septiņu un astoņu stāvu ēkas. Tās sastāv no atsevišķām sekcijām, un ar sekciju savienojumiem veidoti dažāda garuma un konfigurācijas nami.

103. sērijas ēkām ir raksturīgas jaukta tipa konstrukcijas – tām ir nesošās šķērssienas, kas celtas no sarkanajiem vai dzeltenajiem apdares ķieģeļiem, ārsienas veidotas no gāzbetona vai keramzītbetona paneļiem, bet starpstāvu pārsegumos izmantoti dobtie dzelzsbetona paneļi. Šo ēku projekta un konstrukciju īpatnības ļāva viegli manīt plānojumu, tāpēc pastāv daudzi un dažādi šīs sērijas namu varianti.

Lai gan dzīvokļu plānojums 103. sērijas mājās tiek uzskatīts par ļoti ērtu un praktisku, konstrukcijas ļauj tos arī pārprojektēt.

Mājām ir arī pagrabstāvs. Ne īpaši ērts ekspluatācijā ir plakanais jumts, tālab viens no "Mājokļu aģentūras" ieteikumiem ir tā konstrukcijas pārveidošana, izbūvējot divslīpu jumtu un veidojot mansarda stāvu un daudzlīmeņu dzīvokļus.

Pieci stāvi labāk nekā deviņi

Nekustamā īpašuma kompānijas "Latio" dzīvokļu tirdzniecības speciāliste Rineta Hermane norāda, ka dzīvokļi 103. sērijas mājās visu laiku ir diezgan pieprasīti, taču piedāvājums ir krietni mazāks. Piemēram, Purvciemā šīs ēkas kotējas krietni augstāk nekā 602. vai 467. sērijas deviņstāvu lielpaneļu nami. R. Hermane paskaidro, ka liela daļa potenciālo pircēju nevēlas dzīvot deviņstāvu ēkās un meklē mājokli zemākās mājās, uzskatot, ka namos, kur ir mazāk kaimiņu, ir arī klusāk, mierīgāk un tīrāk.

Otrs arguments par labu 103. sērijas ēkām ir ķieģeļu nesošās sienas. To siltuma un skaņas izolācijas rādītāji ir daudz labāki nekā lielpaneļu ēkām, norāda R. Hermane.

103. sērijas dzīvokļiem ir ērts plānojums, tādējādi tie pilnībā izkonkurē, piemēram, Hruščova laika piecstāvu ēkas, kurām ir raksturīgs ne īpaši veiksmīgs plānojums un ļoti šauras telpas.

103. sērija

Plusi:

salīdzinoši laba siltuma un skaņas izolācija;

iespējas izbūvēt mansarda stāvu;

iespējama dzīvokļa pārprojektēšana un plānojuma maiņa;

salīdzinoši laba būvdarbu kvalitāte;

diezgan ērts un racionāls plānojums;

salīdzinoši lielas istabas.

Mīnusi:

103. sērijas ēku ir salīdzinoši nedaudz;

samērā mazs piedāvājums;

ne visām mājām ir lodžijas.

103. sērijas ēku dzīvokļu platība:

1 istabas – 34 m2

2 istabu – 51 m2

3 istabu – 66 m2

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu