Kad taupīgais nemaksā divreiz

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ekonomiskās spuldzes, apkures sistēmas regulēšana un citi veidi, kā ietaupīt.

Ogres rajona Jumpravas pagasta Smiltēnu mājās jau sešus gadus izmanto ekonomiskās spuldzes. Pirmās izmēģināšanai Sandra Pētersone atveda no Zviedrijas un pēc laiciņa secināja, ka tās patiešām elektroenerģiju patērē daudz mazāk. Un tagad vairs nav jāuztraucas, ja viesi aizmirst izslēgt gaismu, jo skaistajos lukturveida gaismekļos ieskrūvētas ekonomiskās spuldzes.

"Esmu vienmēr ekonomējusi enerģiju," skaidro Sandra Pētersone. "Pati, ejot ārā no kādas telpas, vienmēr izslēdzu gaismu, un tā iesaku darīt arī citiem ģimenes locekļiem."

Otra priekšrocība ir kvalitāte. "Ja nopērku parasto spuldzi, ieslēdzu, un "plikš!" – tā ir izdegusi. Ar ekonomiskajām tādu problēmu nav," liecina Sandras pieredze.

Dzīvojamajā istabā gan Sandra joprojām dod priekšroku kvēlspuldžu gaismai, jo tā viņai šķiet mājīgāka. Turklāt garās ekonomiskās spuldzes ne visos kupolos varot ieskrūvēt.

"Būtiskākā atšķirība starp kvēlspuldzi un kompakto luminiscento jeb ekonomisko, tautā sauktu par taupības spuldzi, ir patērētā jauda gaismas saražošanai. Salīdzinājumā parastā 100 W kvēlspuldze praktiski arī patērē šos vatus, turklāt lielākā daļa enerģijas aiziet siltuma, nevis gaismas radīšanai, bet ekonomiskā spuldze tāda paša gaismas daudzuma saražošanai patērē tikai 23 W, gandrīz piecas reizes mazāk," skaidro a/s "Latvenergo" Energoefektivitātes centra elektroinženieris Andris Spīdāns. Tāpēc ekonomiskajām spuldzēm ir A un B energoefektivitātes klase, bet parastajām kvēlspuldzēm tā ir E, kā tam jābūt norādītam uz iepakojuma. Ekonomisko spuldžu kalpošanas laiks var būt līdz 15 000 stundu, bet parastās kvēlspuldzes degs apmēram 1000 stundu. Spuldžu cena ir atkarīga no kalpošanas laika.

Noteikti ir jāsaglabā pirkuma čeks, jo ekonomiskajām spuldzēm, tāpat kā visām elektroierīcēm, ir divu gadu garantijas laiks, stāsta Energoefektivitātes centra vadītāja Biruta Ģine. Un cilvēki, kuriem bijuši čeki, ir saņēmuši atpakaļ naudu vai citu līdzvērtīgu spuldzi.

Jo biežāk slēgsiet iekšā un ārā ekonomisko spuldzīti, jo īsāks būs tās mūžs, tāpēc tās iesaka izmantot tajās telpās, kur cilvēks uzturas ilgstoši – virtuvē, dzīvojamajās istabās.

Ja mājās ir jau vismaz trīs ekonomiskās spuldzītes, tad var sākt just starpību elektroenerģijas patēriņā, liecina B. Ģines pieredze. Viņa uzskata, ka ļoti labi ekonomiskās spuldzes var izmantot fona apgaismojumam dzīvojamajās istabās. Citādi, ja sēžam pie galda lampas tumšā telpā, palūkojoties apkārt, apžilbst acis, tām ir kaitīgs šāds kontrasts.

Vislabākajiem – burtiņš "A"

Iegādājoties visdažādākās preces, ir svarīgi skatīties energoefektivitātes klasi, kas bieži vien ir saistīta arī ar kopējo izstrādājuma kvalitāti. Ir septiņas energoefektivitātes klases, labākā A, sliktākā G, stāsta B. Ģine. "Burtiņš "A" nozīmē ne tikai mazāku elektroenerģijas patēriņu, bet arī mazāku ūdens patēriņu, lielāku centrifūgas apgriezienu skaitu veļas mašīnās, labāku žāvēšanas klasi trauku mazgājamajai mašīnai un kopumā augstāku komfortu. Reiz mēs salīdzinājām G un A klases automātiskās veļas mašīnas. Pirmā vienā ciklā patērēja 5,5 kilovatstundas, bet A klases – 0,9 kWh un mazāk. Ūdens patēriņš A klasei bija 40 un mazāk litru šajā ciklā, G klasei – 96. Trauku mazgājamajām mašīnām A klasei ūdens patēriņš – 13 litri 12 līdz 14 personu trauku nomazgāšanai, C klasei – 21 litrs, elektroenerģijas patēriņš A klasei viena, C klasei 1,48 kilovatstundas."

Arī Sandras Pētersones mājās ir tikai A klases iekārtas, un viņa ir pārliecinājusies, ka ir bijis vērts samaksāt nedaudz dārgāk.

Ražotāji piedāvā arī jaunus tehnoloģiskus risinājumus, kas neļauj, piemēram, nedaudz netīrus traukus, piemēram, sulas glāzes, mazgāt ļoti augstā temperatūrā un tamlīdzīgi, nelietderīgi izmantojot enerģiju.

Arī ūdens sildītājiem ir regulators, piemēram, caurplūdes sildītājus var noregulēt tikai no 30 līdz 60 grādiem, nemaz neļaujot uzsilt vairāk.

Palīdz regulēšana

Tilpuma sildītājus vēlams noregulēt uz 58, 59 grādiem. Taupīgam cilvēkam, kas noregulēs temperatūru uz 45 grādiem, ūdens sasmaks, jo līdz 55 grādiem intensīvi vairojas baktērijas. Bet, ja temperatūra ir augstāka par 60 grādiem, pastiprināti apkaļķojas sildelements un jūtami palielinās elektroenerģijas patēriņš, skaidro B. Ģine.

Arī apkures temperatūru vajag regulēt pēc nepieciešamības, nevis vērt vaļā logus, ja istabā par karstu. Īpaši svarīgi tas ir vietās, kur ir siltuma skaitītāji. Vajadzētu pieņemt kā paradumu no rīta, aizejot uz darbu, samazināt telpās temperatūru, bet atgriežoties, vislabāk, ja tas notiek automātiski pāris stundas pirms atgriešanās, atkal pacelt uz 20 – 22 grādiem. Tāda ir pasaules prakse. Arī gulēt ejot, par pāris grādiem pazemina temperatūru veselīgākam miegam. Tas viss dod ekonomiju, skaidro B. Ģine. Daudzdzīvokļu mājās, kur ir automātiski regulējamie siltummezgli, tas viss tā arī ir. Ja grib naktī pastrādāt, jāvelk jaka, jo pēc plkst. 23 radiatori kļūst remdeni, arī dienā ir stipri vēss. Tas tiek noregulēts automātiski, jo katrā mājā tikai desmit procenti iedzīvotāju uzturas arī pa dienu. Tādos gadījumos jāiegādājas lokāls sildītājs un telpa, kurā uzturas, ir jāsilda. Personīgajās mājās arī tajās istabās, kurās neuzturas, netur tik augstu temperatūru.

"Smiltēnos" apsildāmās grīdas ir noregulētas uz vienu taupības režīmu, kuru, ja vēlas, var mainīt. Sandras pieredze liecina, ka arī aizbraucot nav ieteicams apkures sistēmu slēgt ārā, jo ļoti daudz enerģijas tiek patērēts, līdz telpas atkal uzsilda līdz vajadzīgajai temperatūrai.

***

* Ekonomiskās spuldzes var būt ar dažādu gaismas spektru: baltu, zilganu, dzeltenu. Lai nebūtu jāviļas, labāk palūgt veikala darbiniekiem tās ieslēgt un parādīt, kurām gaismas spektrs ir līdzīgāks parastajām kvēlspuldzēm.

* Ir nopērkamas dažādas formas ekonomiskās spuldzes. Ja lampai ir slēgts kupols, var gadīties, ka garākās no tām nevarēsiet ieskrūvēt, tāpēc jums jāizvēlas, piemēram, nelielas apaļas vai spirālveida spuldzes.

* Ieteicams apskatīties vītnes daļu, jo ir arī gaismekļi ar mazo cokolu E 14. Lai nekļūdītos, uz veikalu varat paņemt līdzi veco spuldzīti.

* Ja mājās ir slēdži ar diodēm, lai tos var redzēt naktī, ieliekot ekonomisko spuldzi, tā var sākt mirgot. Vieni saka, ka tā notiek ar visām diodēm, bet citi, ka tā ir slēdža vaina.

* Ekonomiskai spuldzei nevar regulēt gaismas intensitāti, kā to dara kvēlspuldzēm ar gaismas regulatoriem. Ja vēlaties to darīt, labāk šajās vietās atstājiet parasto kvēlspuldzi.

* Parasti kvēlspuldzi skrūvējot ņemam aiz stikla daļas, bet energoekonomiskās jāņem aiz baltās patronas daļas, jo tās ir trauslas un var nolauzt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu