104. sērija – trijos veidos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Plaši dzīvokļi, labs plānojums, bet namu salīdzinoši nedaudz un dzīvokļi dārgi – tā nekustamo īpašumu tirdzniecības speciālisti raksturo 104. sērijas mājokļus.

Šīs lielās ēkas – 9–16 stāvus augstas – ir salīdzinoši jaunas, jo tās Rīgā sāka būvēt aptuveni pirms 30 gadiem. Projektam ir trīs paveidi, bet visas mājas celtas ar paneļiem. Pirmās ir "slaidākās" – 12 vai 16 stāvus augstas, bet ar vienu kāpņutelpu, kādas sastopamas, piemēram, Krasta ielas masīvā, Purvciemā un Pļavniekos, dažas arī Ziepniekkalnā, Zolitūdē, Imantā un Mežciemā. Otrs paveids – arī šauri nami, bet 12 stāvus augsti, no paneļiem un ķieģeļiem, kas izmantoti kāpņutelpā. Šādas mājas atrodamas pie Botāniskā dārza, Dzirciemā, Iļģuciemā un Imantā, Čiekurkalnā, Mežaparkā, Juglā un Čiekurkalnā. Abu projekta paveidu namiem ir divi lifti – mazs pasažieru un lielais kravas.

Trešais paveids atrodams tikai Viestura prospektā – 9 stāvus augstas, ar divām kāpņutelpām un pa liftam tajās. Te izmantoti baltie ķieģeļi. Šos namus būvējusi rūpnīca "Komutators" saviem darbiniekiem.

Tikai trīs istabas

Tā ir laba sērija, saka SIA "Ober–Haus" dzīvojamo platību speciāliste Anita Bērziņa, piebilstot, ka no ārpuses ēkas tomēr izskatās novecojušas.

Visu šī projekta māju dzīvokļiem ir plašas lodžijas, lieli logi. Namos ir atkritumu vads. Raksturīgi, ka lifta telpa ir atdalīta ar slēdzamām durvīm no gaitenīša, no kura nokļūst dzīvokļos – tas rada savrupāku vidi un papildu drošību.

Dzīvokļi ir plaši un ar labu plānojumu, 2–3 istabu mājokļos visas istabas ir izolētas. Tā vēl ir tikai 103. sērijas un daļā lietuviešu projekta namu, saka A. Bērziņa. Turklāt divistabu dzīvokļos virtuve atrodas starp abām dzīvojamām telpām, tāpēc to iemītnieki viens otram netraucē.

Atkarībā no projekta vienistabas mītne ir 33–43 m2 plaša, bet 2 un 3 istabu dzīvokļi atbilstoši 57 m2 un 69 m2, stāsta SIA "Vērtētāju birojs "Aplēse"" Kurzemes rajona un Jūrmalas nekustamo īpašumu vērtēšanas nodaļas vadītāja Elīna Ķuze.

104. sērijas mājās nav četristabu dzīvokļu, lielajiem trīsistabu ir tikai viens sanitārais mezgls. Virtuve un vannasistaba nav īpaši liela. Vienistabas mājokļos šīs telpas ir šaurākas un tualetes un vannas zona nav atdalīta ar starpsienu. Trīsistabu dzīvokļu virtuve ir gara un šaura. Pie projekta trūkumiem E. Ķuze nosauc arī kāpņu telpas, kas atdalītas no ieejām dzīvokļos un liftā – pārvietošanās pa tām nav īpaši patīkama. Slēdzamais gaitenītis starp lifta telpu un dzīvokļiem ir tumšs, jo tajā nav logu.

Gandrīz kā māja

104. sērijas dzīvokļi ir vieni no dārgākajiem, to cenas līdzinās tikai 119. sērijas māju mītnēm. Cenas arī šī gada laikā ir jūtami augušas. Pēc "Aplēses" ziņām, aprīlī vienistabas dzīvokļi Purvciemā, Pļavniekos maksāja vidēji 35 000 EUR, bet augustā jau 42 000 EUR. Lētāki ir dzīvokļi Mežciemā, Zolitūdē, Imantā. Trīsistabu dzīvokļu cenas jau tuvojas nelielas lietotas, neremontētas mājas iegādes izmaksām. Pēc SIA "Latio" ziņām, augstākais cenu līmenis šādiem remontētiem mājokļiem labās mājās oktobrī bijis jau 76–86 000 EUR.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu