ASV neatkāpjas no plāniem Eiropā iepludināt ģenētiski modificēto pārtiku

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Savienotās Valstis Pasaules tirdzniecības organizācijā (PTO) grasās atvērt vel vienu tirdzniecības-ekonomisko cīņu fronti pret Eiropas Savienību (ES). Šoreiz Amerika cenšas atvērt Eiropas tirgus savai pārtikas produkcijai, kuras ražošanā izmantotas ģenētiskās modificēšanas metodes.

Kā ziņo avoti PTO, Savienotās Valstis likušas saprast, ka jau tuvāko četru nedēļu laikā organizācijā tiks iesniegta atbilstoša formāla prasība par tirgu atvēršanu. Atteikuma gadījumā tiks prasīta milzu kompensācija. 1999. gadā ES valstis ieviesa moratoriju attiecībā uz ASV ražotas ģenētiski modificētas pārtikas importu, jo toreiz vēl nebija skaidra šādas produkcijas ietekme uz cilvēka veselību, vēstī “Izvestija”. ASV apgalvo, ka ģenētiski modificēta pārtika cilvēka veselību negatīvi neietekmē. Šobrīd ASV cenšas no ES saņemt kompensāciju – 250 miljonus dolāru (142,5 miljoni latu) gadā. Tā ir summa, kāda figurē iesniegšanai PTO sagatavotajos dokumentos. Tikmēr Eiropas valstis norāda, ka Amerika vēršas tirdzniecības organizācijā tieši brīdī, kad PTO atļāvusi ES ieviest sankcijas pret ASV eksportētajām precēm par summu līdz 4 miljardiem dolāru (2,3 miljardi latu) gadā. BNS jau pagājušajā nedēļā ziņoja, ka Briselē ticis izveidots sankcijām pakļauto preču saraksts, kurā ietilpst apmēram 2000 tādu preču nosaukumu, sākot no augļiem un beidzot ar kodolreaktoriem. Visiem šiem produktiem ES tagad var piemērot paaugstinātas muitas nodevas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu