Piena pārstrādātāji Lietuvā iepērkot Latvijas zemnieku pārdoto pienu (42)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas piena pārstrādātāji iepērk pienu ne tikai no Latvijas zemniekiem, bet arī no Lietuvas, kurp savu produkciju pārdod Latvijas zemnieku kooperatīvās saimniecības. To kā absurdu situāciju vērtē viena no Latvijā lielākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem AS "Preiļu siers" valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts.

AS "Latgales piens", kas specializējusies pilnpiena produkcijas ražošanā un kuras valdē ir Šņepsts, iepērk pienu ne tikai no Latgales un Latvijas piena ražotājiem, bet arī no Lietuvas, kur piena iepirkuma cenas ir uzņēmumam izdevīgas.

Kā liecina Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) informācija, piena iepirkuma vidējā cena aprīlī bija 169,8 lati par tonnu, savukārt Lietuvā piena iepirkuma cena ir 749,3 liti (152,9 lati) par tonnu, liecina Lietuvas Lauksaimniecības ministrijas apkopotā informācija.

Kā teica lauksaimnieku kooperatīva "Jaunais piens" valdes loceklis Uldis Krievārs, maz ticama ir iespēja, ka Latvijas piensaimnieki pārpirktu Latvijā ražoto un uz Lietuvu aizvesto pienu. Viņš atzina, ka piena trūkuma dēļ daudzi piena pārstrādes uzņēmumi pienu iepērk Igaunijā.

Kooperatīva "Jaunais piens" biedru ražotā piena lielākā daļa tiek pārdota Lietuvas piensaimniekiem, jo tie var piedāvāt augstākas piena iepirkuma cenas. Daļa piena tiek pārstrādāta arī "Jaunajam pienam" piederošajā pārstrādes uzņēmumā "Trikātas siers", informēja Krievārs.

AS "Latgales piens", tāpat kā AS "Krāslavas piens" ir AS "Preiļu siers" meitasuzņēmumi. Jāzeps Šņepsts ir valdē visos trijos uzņēmumos.

Jau ziņots, ka AS "Preiļu siers" šogad eksportējis vairāk nekā 1000 tonnu jaunā produkta - sauso siera suliņu, pastāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šnepsts.

Pagājušajā nedēļā, 1.jūnijā, AS "Preiļu siers" saņēma Ekonomikas ministrijas speciālbalvu par sausajām siera suliņām kategorijā "Inovatīvākais produkta/pakalpojuma eksporta risinājums".

Pamatprodukciju - sieru - uzņēmums šogad eksportējis jau vairāk nekā 3000 tonnu. AS "Preiļu siers" visvairāk savu produkciju eksportē uz Vāciju. Produkcijas eksports notiek arī uz citām Eiropas Savienības valstīm un Ziemeļāfriku.

Šnepsts pastāstīja, ka uzņēmums kopš 1997.gada ir Latvijā lielākais siera eksportētājs, turklāt eksportam ir tendence palielināties. Pašlaik "Preiļu siers" eksportējis 68% no kopējā Latvijas siera eksporta.

"Preiļu siera" apgrozījums pērn bijis 21,56 miljoni latu. Šogad plāno sasniegt 26 - 27 miljonu latu apgrozījumu.

Pēc pārstrādātā piena daudzuma "Preiļu siers" pagājušajā gadā Latvijā bijis otrais lielākais piensaimniecības uzņēmums pēc "Valmieras piena".

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu