Daudzās darba vietās jāmokās ar karstumu (22)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā neviens normatīvais akts nenosaka maksimāli pieļaujamo temperatūru darba vietā. Tāpēc darbinieki un jo īpaši smagi fiziski strādājošie šajā vasaras tveicē savā darba vietā var justies tikai tik labi, cik iejūtīgs un godprātīgs ir darba devējs.

Lielākajai daļai iedzīvotāju saulains laiks sagādā prieku, tomēr pārāk augsta gaisa temperatūra var nodarīt ļaunumu veselībai. Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) atgādina, ka augsta gaisa temperatūra un neatbilstoša uzvedība karstā laikā var būt par iemeslu karstuma un saules dūrieniem un atsevišķos gadījumos var izraisīt nāvi. "Visbiežāk cilvēki cieš no karsta laika radītās ietekmes tad, ja organisms nespēj atdzist un kompensēt karstuma radīto ietekmi. Apstākļos, kad karstums pārsniedz 30 grādu robežu, aicinām iedzīvotājus ievērot piesardzības pasākumus, lai izvairītos no karstuma dūriena un karstuma radītā nespēka," Neatkarīgajai uzsvēra SVA Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Laura Bundule.

Tas, vai svelmainajās brīvdienās karsēties saulē vai ne, ir katra paša izvēle, taču darba apstākļus darbinieki lielākoties nespēj paši izmainīt. Neatkarīgajai zvanīja Latvijas finiera strādnieks, kurš vēlējās palikt anonīms un sacīja, ka dienas vidū cehā gaisa temperatūra sasniedzot pat +40 grādu pēc Celsija! Tādā karstumā esot ne tikai grūti, bet pat neiespējami strādāt.

Savukārt Latvijas finiera padomes biroja vadītāja Jolanta Medne skaidroja, ka uzņēmums gan šobrīd, gan arī citos gadalaikos cenšoties nodrošināt patīkamu klimatu darba vietā.

"No ražošanas specifikas viedokļa nav lietderīgi uzstādīt gaisa kondicionēšanas iekārtas, bet ir jānodrošina vairākkārtīga svaiga gaisa apmaiņa ražošanas telpās, tāpēc mēs rekonstruējam ventilācijas sistēmas. Pagājušajā gadā Latvijas finiera rūpnīcā Lignums tika uzstādītas vairākas jaunas gaisa pieplūdes sistēmas, un šogad ir paredzēts izbūvēt vēl papildus. Lai atvieglotu darba apstākļus karstajos vasaras mēnešos, piemēram, lobīšanas operatoru kabīnēs ir iebūvēti kondicionētāji, bet, kur to nav iespējams izdarīt, piedāvājam gan ventilatorus, gan pēc iespējas ierīkojam arī lokāla mēroga pieplūdes ventilāciju konkrētai darba vietai. Darba pārtraukumos var atpūsties speciāli ierīkotās telpās, nomazgāties dušā," stāstīja J. Medne.

Grīda sakarst līdz +70°

Šajās karstajās dienās Valsts darba inspekcijā (VDI) bieži interesējas par pieļaujamo temperatūras maksimumu darba telpās, Neatkarīgajai atzina Valsts darba inspekcijas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Avena.

VDI speciālisti zināja stāstīt, ka vasaras karstajās dienās automašīnās bez gaisa kondicionētāja un efektīvas ventilācijas gaisa temperatūra kabīnēs pārsniedzot āra gaisa temperatūru par 9–15 °C un var sasniegt +35 līdz +45 °C. Kabīnes grīdas temperatūra varot sasniegt pat +50 līdz +70 °C. Diemžēl Latvijas normatīvajos noteikumos ir noteiktas tikai vispārējas normas, kas saistošas un piemērojamas visos gadījumos. Piemēram, MK 125. noteikumu 14. punkts nosaka, ka "darba telpās jānodrošina darba raksturam un nodarbināto fiziskajai slodzei atbilstošs mikroklimats (temperatūra, gaisa relatīvais mitrums, gaisa kustības ātrums, atstarotais siltums)".

Latvijā nav saistošu normatīvo aktu, kas nosaka konkrētus kritērijus mikroklimatam darba vietā. Ņemot vērā, ka darba vietas ir ļoti dažādas pēc rakstura un iekārtojuma, darba devējam būtu jānosaka un novērtē visi iespējamie darba vides riski katra nodarbinātā veselībai un drošībai, izmantojot sava uzņēmuma darbības veidam, ekonomiskajai situācijai atbilstošas risku novērtēšanas metodes un veicot atbilstošus darba aizsardzības pasākumus, lai novērstu vai samazinātu šos riskus. Darba devēja pienākums ir konsultēties ar nodarbinātajiem, nodrošināt viņu līdzdalību to jautājumu risināšanā, kas saistīti ar drošību un veselības aizsardzību darba vietā, tai skaitā par mikroklimata atbilstību katram indivīdam, norāda Valsts darba inspekcija.

Ieteikumi un rekomendācijas

Saskaņā ar ES valstu zinātnieku pētījumiem un gūtajām atziņām Latvijā ir izstrādāti informatīvi skaidrojoši materiāli, rekomendācijas. Saskaņā ar šiem pētījumiem visiem cilvēkiem pie nelielas fiziskās slodzes komforta zona ir gaisa temperatūrā +20 līdz +25 grādi pēc Celsija un gaisa relatīvajā mitrumā starp 30% un 70%. Palielinoties fiziskai slodzei, lai saglabātu komforta stāvokli, nepieciešama zemāka gaisa temperatūra. Jo augstāka ir darba smaguma kategorija, t.i., lielāks enerģijas patēriņš, jo zemāka ir pieļaujamā temperatūra darba telpā.

Darba telpās, kurās notiek viegla, galvenokārt sēdoša darbība, piemēram, birojos, ieteicamā gaisa temperatūra ir aptuveni +24,5 °C, bet ieteicamais gaisa relatīvais mitrums ir no 30% līdz 70%, norāda VDI, atsaucoties uz Latvijas standartu LVS EN ISO 7730. Taču šie skaitļi neesot jāuztver kā absolūta norma, jo, tā kā siltumizturība katram indivīdam ir atšķirīga, arī komforta temperatūra var būt atšķirīga.

SVA darba devējiem iesaka nodrošināt darbiniekus ar dzeramo ūdeni darba laikā, iekārtot darba telpas tā, lai tajās būtu kondicionēts gaiss vai iespēja tās vēdināt. Strādniekiem, kuriem smags fizisks darbs jāveic zem klajas debess, darba grafiku sastādīt tā, lai nebūtu jāstrādā dienas karstākajā laikā.

Akūtas slimības

VDI norāda, ka gaisa temperatūru darba vidē ietekmē ne tikai meteoroloģiskā atmosfēras temperatūra, bet arī dažādu sildvirsmu radītais siltuma efekts. Temperatūra darba zonā ir atkarīga no siltuma daudzuma, kas nokļūst šajā vidē konvekcijas un starojuma ceļā. Krasas darba vides mikroklimata rādītāju novirzes no optimālajām normām veicina nodarbinātā organisma termoregulācijas traucējumus, kas savukārt ietekmē darba spējas un var izraisīt arodslimības. Organisma pārkaršanas rezultātā var rasties akūtas slimības: hipertermija, krampji.

Paaugstinātas gaisa temperatūras un insolācijas (saules staru) ietekmē rodas termoregulācijas un sirds asinsvadu darbības traucējumi. Piemēram, traktoristiem vasaras perioda darbu laikā iespējama ķermeņa temperatūras paaugstināšanās līdz 37,2–37,5 °C, arteriālā asins spiediena pazemināšanās, sirdsdarbības (pulsa) paātrināšanās. Šķidruma zudums organismā pastiprinātas svīšanas rezultātā var sasniegt 3–6 litrus dienā.

***

Ieteikumi darba devējam

Darbiniekiem ir jānodrošina neierobežota piekļuve pie dzeramā ūdens darba laikā

Darbiniekiem ir jānodrošina kondicionēts gaiss vai iespēja vēdināt darba telpas

Darbinieki ir jāpamāca, kā rīkoties ar darba tehniku gadījumā, ja tā pārkarst

Gadījumā, ja darbinieka darba telpā nepārtraukti iespīd saule, jānodrošina darbiniekam iespēja telpu aptumšot vai pārvietoties uz citu, vēsāku darba telpu

Atsevišķu profesiju pārstāvjiem – mežstrādniekiem, ceļa strādniekiem, celtniekiem, sētniekiem, kuru darba pienākumi ir saistīti ar uzturēšanos ārpus telpām – jānodrošina iespēja strādāt telpās laika posmā no pulkst: 11 līdz 15

Avots: SVA

Viedokļi

Ilmārs Jargans, Aldara sabiedrisko attiecību vadītājs:

– Pirmkārt, nodrošinām ikvienu darbinieku ar dzeramo ūdeni vajadzīgajā daudzumā – gan gāzētu, gan negāzētu. Šoferiem, ekspeditoriem un tirdzniecības pārstavjiem ūdens tiek dots arī līdzi maršrutā. Kur vien tas iespējams, telpas ir aprīkotas ar gaisa kondicionētājiem. Savukārt tajos iecirkņos, kur tehniski nav iespējams nodrošināt kondicionēšanu visā telpā, darbiniekiem ir ierīkotas atpūtas istabas ar kondicionētāju un dzeramo ūdeni. Tā kā darbs lielā mērā ir automatizēts, darbiniekiem ir iespēja ik pa brīdim atvilkt elpu.

Jānis Riekstiņš, a/s VIRŠI-A valdes priekšsēdētājs:

– Ņemot vērā, ka mūsu operatoriem ir jāstrādā samērā garas darba stundas, cenšamies nodrošināt pēc iespējas komfortablākus darba apstākļus mūsu degvielas uzpildes stacijās. VIRŠI-A DUS ir gaisa kondicionētāji, kā arī ūdens darbiniekiem, lai būtu iespējams veldzēt slāpes. Katram ir arī iespēja uzvārīt sev tēju, kas ir vislabākais līdzeklis, kā cīnīties pret karstumu. Savās jaunākajās DUS esam ierīkojuši īpašas darbinieku atpūtas telpas, kurās ir duša.

Ģirts Vilciņš, SIA PROFS Latvija valdes priekšsēdētājs:

– Tā kā vasara ir aktīvākais būvniecības laiks, mēs nevaram atļauties karstajam laikam negatīvi ietekmēt uzņēmuma darbību. Tāpēc īpaši rūpējamies par patīkamu gaisa temperatūru darba telpās, ko katrs darbinieks var noregulēt pēc savām prasībām. Visos darba kabinetos un veikalā ir gaisa kondicionētāji. Arī darbiniekiem, kam nepieciešams izbraukt pie klientiem, nodrošinām komfortablu pārvietošanos ar automašīnām, kurās ierīkota klimata kontrole, kas ļauj izveidot sev atbilstošu temperatūru brauciena laikā. Tādējādi karstums PROFS Latvija darbiniekiem diskomfortu nesagādā. Piektdienas mūsu uzņēmumā ir dienas, kad atļaujamies uz darbu ierasties brīvākā apģērbā nekā parasti.

Didzis Vītols, būvkompānijas LEC valdes loceklis:

– Apzinoties, kā karstums ietekmē cilvēku veselību, neatbalstām ilgstošu darbu paaugstinātā gaisa temperatūrā un esam elastīgi attiecībā pret darba grafiku. Iespējams, arī šogad, palielinoties karstumam, atsevišķos objektos dienas karstākajās stundās darbi tiks pārtraukti. Tāpat vasarās plānojam arī citu dienas grafiku – objektos darbi tiks uzsākti agrāk, lai dienas saulē nevajadzētu intensīvi strādāt, bet gan varētu atpūsties. Jāpiezīmē, ka jau tagad visos objektos darbiniekiem ir nodrošināts dzeramais ūdens, kura patēriņš, visticamāk, pakāpeniski pieaugs.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu