Sliktākais scenārijs: trīskārt lielāka degvielas cena (339)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix/TVNET kolāža

Šķiet, mums visiem laicīgi jāsāk domāt par darba vietu tuvāk mājām. Viens lats par litru degvielas ir realitāte šodien, bet turpmākajos gados cena neizbēgami pieaugs. Ekspertu viedokļi par naftas cenu pēc 5..10..20 gadiem atšķiras, dažiem prognozējot divkāršu, pat trīskāršu sadārdzinājumu. Droši gan var teikt, ka naftas krājumi turpinās izsīkt arvien ātrāk, pateicoties pieprasījuma pieaugumam pasaulē. Ko Latvijai darīt - uzlabot energoefektivitāti un aktīvi meklēt alternatīvus energoavotus.

Tuvākā nākotne: ģeopolitiskie riski

«SEB bankas» Makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis portālam TVNET norādīja, ka Ķīnas ekonomikas izaugsmes turpināšanās un daudzās valstīs novērojamā ražošanas noskaņojuma stabilizēšanās ir palīdzējusi uzturēt augsto naftas cenu līmeni.

Tomēr lielu nozīmi patlaban spēlē ģeopolitiskie riski, jo īpaši nozīmīgajās naftas ieguvējvalstīs - Irānā, Irākā un Nigērijā. Cenas netieši atspoguļo arī notikumus Sīrijā. Būtisks faktors ir Saūda Arābijas motivācija saglabāt naftas cenas virs 100 ASV dolāriem par barelu.

Valsts īsteno fiskālo stimulu pasākumus, cita starpā, lai mazinātu nemieru izcelšanos risku. Situācija patlaban ir īpaši jutīga, jo pasaules naftas krājumi pērnā gada laikā ir samazinājušies un ir zemā līmenī.

Tādēļ iespējamo faktoru klāsts, kas uztur augstās naftas cenas, ir krietni plašs. Gašpuitis akcentēja, ka lielākie naftas cenas riski galvenokārt ir saistīti ar spriedzi ap Irānas iespējamo kodolprogrammu un Hormuzas šauruma blokādi. Notikumu eskalācijas rezultātā

naftas cenas var pārsniegt vēsturisko - 150 dolāru par barelu līmeni.

Šāds scenārijs iespējams, ja reģionā izcelsies militārs konflikts. Un šāda konflikta iespējamība ir lielā mērā atkarīga no ASV nostājas.

Potenciālais saspīlējums balstās Irānas kodolambīcijās, kas varētu īstenoties tuvāko piecu gadu laikā, kas liek novērtēt arī šāda riska pastāvēšanas ilgumu, kura laikā var notikt attiecību eskalācija, ja to valstis neatrisina sarunu ceļā.

Ko var darīt Latvija - energoefektivitāte un alternatīvie energoresursi

Augstās naftas cenas ir nopietns šķērslis ekonomikas izaugsmei ne tikai Latvijā, bet arī pasaules globālai ekonomikai. Augstas energoresursu cenas var kļūst par jaunu satricinājumu cēloni, kā rezultātā cenas krīt, jo strauji sarūk pieprasījums. Tomēr ieguvēju no šādas situācijas nebūs.

Augstās energoresursu cenas ierobežo iedzīvotāju pirktspēju, kā arī draud kāpināt inflāciju, kas var apdraudēt Māstrihtas kritērija izpildi un attiecīgi dalību eiro zonā. Eksperts norādīja, ka

Latvija tiešā veidā ietekmēt esošos notikumus nevar.

"Pastāv ilgtermiņa pasākumi, kurus īstenojot var panākt šīs ietekmes mazināšanos. Tas skar šo resursa patēriņu samazināšanu – ceļot energoefektivitāti, vairāk izmantot Latvijas vietējos energoresursus.

Tāpat nepieciešams līdzdarboties alternatīvu energoresursu izstrādē. Un visbeidzot dzīves līmeņa pieaugums ir galvenā atbilde. Iedzīvotāji pasaulē kļūst turīgāki, bet konkurence uz šo resursu patēriņu tikai pieaug. Un tikai apsteidzot citu valstu attīstības tempu, varam cerēt uz šīs ietekmes mazināšanos.

Arī Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas padomes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis sarunā ar portālu TVNET piekrita, ka negatīva Irānas notikumu scenārija gadījumā - sākoties starpvalstu militārām operācijām - pasaules degvielas cenas var būtiski kāpt.

Šiem notikumiem būs milzīga ietekme uz degvielas cenām,

viņš sacīja un salīdzināja ar pirmo Irākas karu, kad naftas cenas pēkšņi palielinājās vairākkārt.

Ilgtermiņa līgumi situāciju pasliktina

Ir gan viena būtiska atšķirība - mūsdienās vairums līgumu ir ilgtermiņa, kas ietver vidējās mēneša cenas. Līdz ar to - ja pirms 20 gadiem kādu dienu pēkšņi būtiski pieauga cenas, tad darījumi tajā dienā tirgū vienkārši nenotika.

Savukārt šodien vienas dienas augstā cena ievērojami palielina mēneša vidējo cenu.

Tādējādi - pat ja militārie pasākumi notiek tikai vienu vai divas dienas, tie sadārdzina visa mēneša cenu, par kuru jāiepērk degviela.

Nevēlas spekulēt ar cipariem

Runājot par pieļāvumiem, ka negatīvu Irānas notikumu gadījumā degvielas cena var kāpt vairākkārt un pat sasniegt trīs latus par litru, Karčevskis norādīja, ka tā ir daļa no analītiķu prognozēm.

«Es nebaidītu nevienu, es neteiktu nekādus ciparus,» viņš sacīja un piebilda, ka pasaules analītiķiem ir arī pilnīgi pretēji scenāriji.

Vai mums ir alternatīvas?

Analizējot iespējamās alternatīvas, ja Irānā notiek militāri pasākumi, tirgotāju pārstāvis uzsvēra, ka sliktāko notikumu gadījumā

degvielas piegādes uz Latviju neapstāsies.

Mēs šeit pārsvarā lietojam degvielu, kas iegūta Krievijā un Ziemeļjūrā.

Irānas notikumiem varētu nebūt liela ietekme uz kopējām globālajām degvielas piegādēm, taču tie būtiski ietekmēs pasaules degvielas cenu. Neskaidro apstākļu dēļ cena var strauji kāpt.

Degvielas cenu kāpums negatīvi ietekmēs ne tikai Latvijas autovadītājus, bet arī visu valsts ekonomiku, palielinot importu. «Mums, Latvijai, ir izdevīgas zemas degvielas cenas.»

Kas Latviju gaida tuvākajā laikā?

Jautāts par tuvākā laika prognozēm, Karčevskis norādīja, ka pagaidām izmaiņu nav. Taču pēdējo trīs mēnešu laikā šoferi piedzīvojuši strauju degvielas cenu kāpumu.

Degvielas cenas kāpušas par aptuveni ceturtdaļu.

Diemžēl lata, ASV dolāra un eiro kursa izmaiņas ir mūsu tirgotājiem par sliktu un spiež palielināt cenas.

Patlaban degviela Latvijas benzīntankos maksā aptuveni latu litrā.

Komentāri (339)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu