"Krājbanka" nevarēs izpildīt saistības pret noguldītājiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Latvijas Krājbanka" nevar pilnā apjomā izpildīt savas saistības pret noguldītājiem un kreditoriem, kas nozīmē, ka banka, visticamāk, tiks likvidēta, trešdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" atzina "Latvijas Krājbankas" ieceltais pilnvarnieks Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājas vietnieks Jānis Brazovskis.

Papildināta saskaņā ar jaunāko informāciju

"Manas prognozes pēc rīcībā esošās informācijas ir, ka jau vakardien [22.novembrī] ir iestājusies garantēto noguldījumu nepietiekamība. Ja nemainās nekādi apstākļi, tad domāju, ka "Latvijas Krājbanka" diemžēl būs pakļauta likvidācijai," teica Brazovskis.

FKTK vakar atzinusi noguldījumu nepieejamības iestāšanos "Latvijas Krājbankā", līdz ar to 20 dienu laikā izmaksās valsts garantētās atlīdzības.

Garantēto atlīdzību izmaksā 20 dienu laikā

Noguldījumu garantiju likumā teikts, ka valsts garantēto atlīdzību izmaksā ne vēlāk kā 20 darbdienu laikā no dienas, kad iestājusies noguldījumu nepieejamība. FKTK ir tiesības noteikt garantētās atlīdzības izmaksas termiņa pagarinājumu uz laiku, kas nepārsniedz desmit darbdienas.

FKTK mājaslapā izvietotais paziņojums liecina, ka FKTK padome 22.novembra sēdē pieņēma lēmumu, ar kuru tika konstatēts, ka ir iestājusies noguldījumu nepieejamība AS "Latvijas Krājbanka".

Uzdod izmaksāt Ls 50

FKTK padome uzdeva "Krājbankai" izmaksāt daļu garantēto atlīdzību līdz 50 latiem dienā bankas klientiem - fiziskām personām, kurām saskaņā ar Noguldījumu garantiju likumu ir tiesības saņemt garantēto atlīdzību. Tāpat noteikts, ka "Krājbanka" garantēto atlīdzību izmaksai nav tiesīga piemērot komisijas vai jebkādu citu maksu par šo darbību veikšanu.

Noteikts, ka atlīdzības izmaksas kārtība ir spēkā līdz 26.novembra plkst. 24.

Par atlikušās garantētās atlīdzības daļas izmaksas kārtību lems Noguldījumu garantiju likumā noteiktajā termiņā.

Jāgaida informācija par tālāko rīcību

Par pārējās garantētās daļas izmaksas kārtību gan fiziskām, gan juridiskām personām, vietu un laiku FKTK padome pieņems lēmumu un par to ziņos turpmāk, teikts FKTK paziņojumā. FKTK pieņemtie lēmumi par garantētās atlīdzības izmaksas kārtību, vietu un laiku pēc to pieņemšanas tiks publicēti laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un citos masu saziņas līdzekļos.

FKTK norāda, ka "Latvijas Krājbankas" noguldītājiem nekādi iesniegumi nav jāiesniedz. Garantētās atlīdzības saņemšanai FKTK norādītajā bankā būs nepieciešami tādi paši dokumenti, kādus parasti bankas prasa klientu identifikācijai. Jebkura persona garantēto atlīdzību varēs izņemt, sākot ar FKTK norādīto datumu un arī pēc šā datuma.

FKTK atgādina, ka saskaņā ar Noguldījumu garantiju likumu Noguldījumu garantiju fonds nodrošina atlīdzības izmaksu gan fiziskām, gan juridiskām personām par visu veidu noguldījumiem jebkurā valūtā līdz 100 000 eiro (70 000 latu) apmērā. Garantētā atlīdzība tiek aprēķināta, sasummējot noguldījumus visos kontos, ja šie noguldījumi ir sadalīti vairākos kontos vienā bankā. Garantētā atlīdzība attiecas gan uz noguldījumiem, gan uz to procentiem, gan atlikumu norēķinu kontā vai algas kontā, gan uz krājkontiem. Garantētā atlīdzība tiek aprēķināta, sasummējot noguldījumus visos kontos, ja šie noguldījumi ir sadalīti vairākos kontos vienā bankā.

Garantēto atlīdzību saņems arī uzņēmumi

Kā ziņots, valsts garantē arī uzņēmumu noguldījumus "Latvijas Krājbankā", šodien žurnālistiem pēc slēgtas Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas ārkārtas sēdes uzsvēra finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Valsts garantētā atlīdzība ir līdz 100 000 eiro jeb 70 000 latu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu