Malkas cenas kritušās par 8%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pašlaik Latvijas iekšzemē malkas cenas kritušās par aptuveni 8%, kas ir netipiski rudenim, pastāstīja Latvijas biokurināmā ražotāju asociācijas "Latbionrg" valdes loceklis Didzis Palejs. Viņš norāda, ka salīdzinājumā ar jūlija beigām patlaban, sākoties rudenim, malkas cenas nokritušās pat par 1,5 latu kubikmetrā.

Savukārt ārējos tirgos malkas cenas palikušas nemainīgas, taču arī nekāpj.

Cenu krituma iemesls ir ārējo tirgu pieprasījuma samazinājums pēc bērza papīrmalkas, kas nozīmē, ka pieaug vienkārši malkā izmantojamās koksnes apjoms. Turklāt, kā norāda Palejs, papīrmalkas cenas turpinās samazināties vismaz vēl mēnesi.

Šķeldas cenas eksporta tirgos mazliet cēlušās līdz 13,5 eiro (9,45 lati) par megavatstundu. Savukārt granulas ilgtermiņa piegādes līgumu dēļ saglabājušas nemainīgu cenu līmeni - 120 eiro (84 lati) tonnā.

Kā ziņots, Latvijas kurināmās koksnes eksporta vērtība šā gada pirmajos septiņos mēnešos augusi par 3,6%, salīdzinot ar analogu laika posmu pērn.

Kurināmās koksnes eksporta vērtība bijusi 78,914 miljoni latu. Vislielāko daļu no enerģētiskās koksnes eksporta veidojušas 484 700 tonnas zāģskaidu, kas izvestas 35,5 miljonu latu vērtībā. Tas bijis par 9,4% vairāk nekā 2010.gada pirmajos septiņos mēnešos.

Šķeldas eksports bijis 1,015 miljonu tonnu apmērā par 28,34 miljonu latu, kas ir par 20,5% vairāk nekā 2010.gadā. Savukārt 400 000 tonnu malkas eksportētas par 15,08 miljoniem latu - par 25,3% mazāk nekā pagājušajā gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu