Naudas izmaksa veikalu kasēs varētu kļūt populāra

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ideja par naudas izmaksu veikalos Latvijā ir ļoti sena, taču tagad, kad pakalpojumu atbalsta tik daudz banku, tas varētu gūt lielāku popularitāti sabiedrībā, atzina elektronisko maksājumu apstrādes risinājumu kompānijas SIA "Point Transaction Systems" ("Point") vadītājs Baltijas valstīs Agris Štikāns.

Štikāns atceras, ka jau pirms 12 gadiem kādā mazā Džūkstes pagasta veikalā uzstādījis norēķinu termināli, ar kuru varēja ne vien norēķināties par pirkumu, bet arī saņemt skaidru naudu.

Otrs šī pakalpojuma popularizēšanas vilnis bijis ap 2005.gadu, kad bankas informēja, ka ir gatavas aktīvāk piedāvāt naudas izmaksu jeb "cashback", ja klienti to pieprasīs. Tas bija galvenokārt orientēts uz cilvēkiem attālos lauku rajonos, kuriem bankomāts, līdz ar to arī skaidras naudas izņemšana, nebija pieejama.

Šoreiz arī tirgotāji ir atsaucīgāki

Taču, kā atzīst Štikāns, iepriekš šis pakalpojums Latvijā neguva pietiekami lielu atsaucību ne tirgotāju, ne pircēju vidū. Tas galvenokārt esot skaidrojams ar to, ka tirgotāji pret šo pakalpojumu vienmēr izturējušies ļoti piesardzīgi, bet, lai tas veiksmīgi darbotos, nepieciešama viņu piekrišana šāda servisa veida sniegšanai ar papildu nosacījumiem.

"Point" vadītājs gan norāda, ka nebūtu prātīgi, ja vietējā veikala īpašnieks kļūtu par naudas izmaksas vietu visam pagastam, tāpēc "cashback" vajadzētu uzskatīt par papildu pakalpojumu, ko izmantot, ja skaidru naudu nav iespējams izņemt citādi, vai arī tas sagādā grūtības. Vienlaikus viņš uzskata, ka "cashback" var palīdzēt arī tirgotājiem piesaistīt vairāk pircēju un pārdot vairāk preču.

Izmaksa iespējama tikai, ja veikts pirkums

Štikāns pieļauj, ka līdz ar "cashback" pakalpojuma aktualizēšanu, iespējams, pieaugs karšu norēķinu skaits, jo naudas izmaksa iespējama vien tad, ja ir veikts pirkums. Tāpat cilvēkiem, kuri dzīvo rajonos, kur bankomātu nav, būs vieglāka piekļuve skaidrai naudai, kā arī nebūs jāraizējas, ka, izņemot naudu no citiem bankomātiem, par to tiek ņemta komisijas maksa.

Štikāns informē, ka mēneša laikā arī visos "Point" apkalpotajos maksājumu karšu termināļos būs nodrošināta skaidras naudas izsniegšanas funkcija.

Kā ziņots, no 24.augusta visos "Iki" veikalos Latvijā tiek piedāvāts jauns pakalpojums - iespēja izņemt skaidru naudu kasē, veicot pirkumu.

Veikalu kasēs būs iespējams skaidrā naudā izņemt summu līdz 50 latiem.

Patlaban, izņemot naudu veikalu kasē, pircējam jāveic pirkums vismaz viena lata apmērā, taču jau tuvāko nedēļu laikā naudu būs iespējams izņemt, veicot jebkuru pirkumu. Brīdī, kad notiek norēķināšanās ar maksājuma karti, ir jānosauc summa, kuru vēlas izņemt un kuru apstiprina ar savu PIN kodu. Šī naudas summa tiks pieskaitīta pirkumam un pēc tam, kad pircējs būs apstiprinājis darījumu, viņš saņems čeku, kur atsevišķi būs apstiprināti abi darījumi.

Ppakalpojums pieejams miljonam cilvēku

Jaunais pakalpojums tiek piedāvāts sadarbībā ar elektronisko norēķinu sistēmu apkalpotājiem "First Data" un piecām Latvijas bankām - "Citadele", "DnB NORD", "Latvijas Krājbanka", "Nordea" un "SEB banka" jeb aptuveni vienam miljonam maksājumu karšu lietotāju.

Tirdzniecības vietas, kurās ir pieejams naudas izmaksas pakalpojums, karšu lietotāji var atpazīt pēc violetās krāsas apaļā logotipa "Naudas izmaksa", kas atrodas līdzās "Visa", "MasterCard", "Maestro", "Visa Electron" un "American Express" uzlīmēm.

Patlaban pakalpojums ir pieejams gandrīz 400 tirdzniecības vietās visā Latvijā. Pakalpojumu nodrošina tādi tirgotāji kā "Iki", "Saules veikali" Latgalē un reģionālās degvielas uzpildes stacijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu