Ņemcovs: Ja Latvijā būtu naftas torņi, jūs dzīvotu kā norvēģi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ja Latvijā būtu naftas torņi, jūs dzīvotu kā norvēģi, intervijā žurnālam "Kapitāls" uzsver bijušais Krievijas valdības vicepremjers (1997-1998), opozīcijas politiķis Boriss Ņemcovs, kurš šī mēneša beigās ieradīsies Latvijā.

Lūgts komentēt atšķirības starp Latviju un Krieviju, Ņemcovs norāda, ka Latvijā ir lielas grūtības ekonomikā, smags stāvoklis ar budžeta deficītu, problēmas ar banku sistēmu utt. Tomēr Latvijā ir tiesībsargājošā sistēma, kamēr Krievijā valda patvaļa un "vilkači uzplečos".

"Protams, liels bezdarbs, protams, maza ekonomika, jo valsts maza. Tāpēc jūs, protams, ciešat no noteikta kompleksa, ka, lūk, atkal var atnākt krievi, atkal jūs ieņemt. [Krievijas premjeram Vladimiram] Putinam ir impērijas komplekss, viņš uzskata, ka visiem mazajiem brāļiem ir jāzvēr viņam uzticība. Bet jums ir komplekss, ka pie visa vainīga Maskava. Tas ir pilnīgs murgs - gan Putina komplekss, gan šis. Pēc iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO Latvijai no sava kompleksa pamazām jāatbrīvojas. Domāju, ka tā atbrīvosies," akcentē opozīcijas politiķis.

Kā uzsver politiķis, pēc PSRS sabrukuma Latvija un Krievija izvēlējās dažādus attīstības modeļus.

"Jūs izvēlējāties Eiropas modeli. Un šajā sakarā ir nacionāla vienprātība. (..) Krievija izvēlējās zaglīgu, autoritāru modeli. Tāpēc jūs ļoti lēnām, pa drusciņai galu galā panāksiet pozitīvu iznākumu. Bet, kas attiecas uz mums, ļoti bažījos, ka, neskatoties uz mūsu milzīgajiem resursiem, Putina politika novedīs pie valsts sabrukuma," brīdina Ņemcovs.

Viņš pauž pārsteigumu, ka Latvijas deputātiem, kuri pārstāv krievvalodīgo intereses, ir ilūzijas attiecībā pret Putinu. Runājot ar Latvijas deputātiem Strasbūrā, Ņemcovu satriekusi viņu kritika par to, ka opozīcijas politiķis cīnās ar Putinu.

"Viņi, man šķiet, Putinu jauc ar Krieviju. Es mīlu Krieviju un vēlu tai labu. Man šķiet, ka Putina kritizēšana tieši ir patriotiska lieta, jo šie cilvēki ved Krieviju uz sabrukumu. Tāpēc domāju, ka visi, kas to atbalsta, faktiski atbalsta režīmu, kas ārda valsti, un ir uzskatāmi par rusofobiem. Bet tie, kuri šo režīmu kritizē, ar to cīnās, ir patrioti," norāda Ņemcovs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu