Pensiju mantošanas iespēja būtu kā "koks ar diviem galiem" (26)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Iespēja mantot 2.pensiju līmeņa kapitāla nopelnītos līdzekļus būtu kā "koks ar diviem galiem", atzina apvienības "Vienotība" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis.

No vienas puses, patlaban iedzīvotājiem nav lielas uzticības pensiju sistēmai, tādēļ iespēja šo kapitālu mantot uzticību palielinātu. Bet, no otras puses raugoties, ja šo kapitālu ļaus mantot, tad pensijas kļūs mazākas, norādīja Zaķis.

"Bankas balstās uz statistiku, aprēķina, cik vidēji ilgi cilvēks dzīvos un saņems pensiju. Ja šo kapitālu varēs saņemt mantinieki, bankas veiks pārrēķinu un pensijas samazināsies," skaidroja politiķis.

Pēc Zaķa domām, cilvēkiem vajadzētu ļaut izvēlēties - vai nu saņemt lielāku pensiju bez mantošanas tiesībām, vai arī mazāku, bet ar iespēju, ka šie līdzekļi tiks mantoti. "Tas viss būs diskutējams un izvērtējams komisijā," viņš piebilda.

Arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis atzina, ka šis priekšlikums ir diskutējams un nopietni jāizvērtē komisijā.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) frakcijas priekšsēdētājs Einārs Cilinskis pauda, ka šī ideja par iespējam mantot pensiju 2.līmeņa kapitāla nopelnītos līdzekļus esot konceptuāli pieņemama un komisijai ar to nopietni jāstrādā.

Arī apvienības "Par labu Latviju" (PLL) frakcijas vadītājs Edgars Zalāns atzina, ka priekšlikums esot atbalstāms un tas saskanot ar ierakstīto apvienības programmā - ka jāvairo cilvēku ticība valstij un jāveicina uzkrājumi vecumdienām.

"Skatīsimies, kādā redakcijā tas virzīsies uz priekšu," sacīja Zalāns, piebilstot, ka daudzas PLL paustās idejas parādoties citu partiju tagadējos priekšlikumos.

Priekšlikums nodots izskatīšanai komisijām

Saeima pagājušajā nedēļā nodeva izskatīšanai komisijām apvienības "Saskaņas centrs" (SC) frakcijas iesniegtos grozījumus Valsts fondēto pensiju likumam, kuros rosināts noteikt, ka līdzekļiem, ko nopelnījis pensiju sistēmas 2.līmeņa pensiju kapitāla pārvaldītājs, jābūt mantojamiem.

Līdz 2010.gada 30.septembrim pensiju sistēmas 2.līmenī iesaistījušies 1 118 652 cilvēki. Par obligātu tas tiek uzskatīts 641 091 nākamajam pensionāram, savukārt 477 561 cilvēks 2.līmenī iesaistījies brīvprātīgi.

Pensiju sistēmas 2.līmenī paredzēts, ka daļa no obligātajām sociālajām iemaksām tiek novirzīta nevis pašreizējo pensionāru pensiju izmaksai, bet gan tiek uzkrāta kā pensijas kapitāls. Katrs pensiju sistēmas 2.līmeņa dalībnieks pats izlemj, kā rīkoties ar šiem līdzekļiem - proti, izvēlas sev kapitāla pārvaldnieku (visbiežāk - banku), kura uzdevums ir vairot klienta kapitālu. Tādējādi pensiju sistēmas 2.līmeņa dalībnieka kapitāls veidojas no divām daļām - tieši no sociālo iemaksu summas un no procentiem, ko klientam nopelnījis pārvaldnieks.

SC uzskata, ka gadījumos, kad pensiju sistēmas 2.līmeņa dalībnieks nav paspējis izlietot šo kapitālu, procentiem jābūt saņemamiem mantojumā viņa tuviniekiem. Pirmkārt, tāpēc, ka šī nauda būtībā nepieder valstij - kapitāla pieaugumu nodrošina pārvaldnieka darbība, bet pārvaldnieku izvēlas vienīgi pats kapitāla īpašnieks. Tāpēc atdot šo naudu valstij, pēc SC domām, nav taisnīgi. Otrkārt, iespēja atstāt šos līdzekļus mantojumā būtu papildu stimuls, lai dalībnieki labprātīgi pievienotos pensiju sistēmas 2.līmenim. Katrs dalībnieks varētu norādīt personu, kas mantos šos līdzekļus.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu