Latvija ar aizdevējiem gatava apspriest pensiju griešanu (360)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Iespējams, Latvija ir gatava ar starptautiskiem aizdevējiem apspriest gan būtiskas nodokļu izmaiņas, gan pensiju un pabalstu samazināšanu, Latvijas Radio intervijā sacīja žurnālists Jānis Domburs.

Precizēts žurnālista teiktais

Domburs stāstīja, ka viņa rīcībā ir dati, ka

Latvija pirms dažām dienām saskaņā ar vasarā memorandā solīto ir iesniegusi aizdevējiem tehniskos priekšlikumus par iespējamām konsolidācijas pozīcijām, kas kopsummā ir lielāki nekā vajadzīgā konsolidācijas summa, - par Ls 767 miljoniem.

Kā TVNET pastāstīja žurnālists, šajos priekšlikumos ir iekļautas gan PVN likmju palielināšanas, gan kompensējamo medikamentu valsts finansējuma mazināšana, gan pensiju, gan neapliekamo minimumu, ko iepriekš piedāvāja Pasaules Banka, kā arī pabalstu mazināšana u.c. priekšlikumi.

Domburs norāda, ka šīs lietas politiķi pirms un pēc vēlēšanām solīja neaiztikt. Viņaprāt, politiķi spēlē "paralēlas spēles", vienlaikus solot nesamazināt pensijas, tajā pašā laikā gatavojot šādus priekšlikumus budžeta konsolidācijai.

"Ja šo materiālu Latvija kā valsts ir iesniegusi, vai mums kā sabiedrībai nepienāktos par to zināt?" vaicā žurnālists, vienlaikus norādot, ka, protams, daļa no šīm lietām paliks tikai priekšlikumi. "Taču tos joprojām sauc par priekšlikumiem,  lai gan sabiedrībai teica un saka, ka šīs lietas ir tabu jeb neaizskaramas. Tā ir divkosība," norāda žurnālists.

Budžetu jāgriež par Ls 350 - 400 miljoniem

Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība") LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja, ka viņam neesot informācijas, par kādiem datiem publiski izsakās žurnālists Jānis Domburs, kā konsolidējamo summu minot 767 miljonus latu.

"Nekas nav mainījies, nākamā gada budžetā konsolidējamā summa ir 350 - 400 miljoni latu," sacīja Vilks.

 Finanšu ministrs sacīja, ka jau ilgāku laiku Latvijā esot pieejami dažādi Pasaules bankas, Starptautiskā Valūtas fonda ieteikumi Latvijas budžetam, bet tās visas esot tikai rekomendācijas. "Zinot pozitīvos signālus Latvijas ekonomikā, konsolidējamā summa paliek tāda pati - 350-400 miljoni latu," apgalvoja Vilks.

Ministrs pieļāva iespēju, ka Dombura rīcībā ir dati, kas tika gatavoti pavasarī, vasarā, "tie jāpieņem zināšanai, bet nav aktuāli pašlaik".

 Ja pašreizējā ekonomiskajā situācijā Latvijā izdotos konsolidēt maksimālo summu - 400 miljonus latu, tas ievērojami atvieglotu 2012.gada budžeta plānošanu, uzskata Vilks.

 Oktobra pēdējās nedēļās Latvijai bija starptautiskajiem aizdevējiem jāiesniedz nākamā gada budžeta konsolidācijas plāns. Pēc Vilka teiktā, tas vēl nav iesniegts. "Nākamnedēļ Latvijā ieradīsies [Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Komisijas] misija, ar aizdevējiem tiks diskutēti budžeta parametri," piebilda ministrs.

Komentāri (360)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu