ASV eksperti: SVF ieteikumi kaitē Latvijai (40)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) ieteikumi finanšu problēmu risināšanai apdraud ekonomikas izaugsmi un atveseļošanos vairākās valstīs, tostarp Latvijā, Spānijā, Portugālē, Īrijā un Rumānijā.

Tā apgalvo ietekmīgā Vašingtonā bāzētā Ekonomikas un pētījumu centra ("Center for Economic and Policy Research", CEPR) eksperti, brīdinot, ka SVF, šķiet, par zemu novērtē riskus dažādās valstīs, kuras pašlaik īsteno fiskālās konsolidācijas un taupības pasākumus.

"Lai gan SVF bažījas par globālās ekonomikas atveseļošanās trauslumu, fonds turpina atbalstīt prociklisku [ekonomiku savelkošu] politiku," norāda pētījuma galvenais autors CEPR līdzdirektors ekonomists Marks Veisbrots, brīdinot, ka šādas politikas dēļ daļā valstu ekonomikas lejupslīde padziļināsies.

Daļa SVF prociklisko prasību 2008. un 2009. gadā bija balstītas uz pārmērīgi optimistiskām prognozēm, secina pētnieki, brīdinot, ka pašreizējās trauslās ekonomikas atjaunotnes apstākļos SVF varētu atkārtot tādas pašas kļūdas.

"Ekstrēms ekonomikas kolapsa gadījums, saskaroties ar prociklisku makroekonomisko politiku, ir Latvijas gadījums,"

uzskata pārskata autori.

Šajā saistībā viņi norāda, ka Latvijas ekonomikas kritums, kas 2008.-2009.gadā pārsniedza 25%, ir vēsturisks rekords, kuru pārspēj tikai četrus gadus ilgā lejupslīde ASV Lielās depresijas laikā 1929.-1933.gadā. Turklāt Latvijā šogad tiek prognozēts iekšzemes kopprodukta (IKP) kritums vēl par 1%.

CEPR eksperti arī min finanšu krīzes plosīto Grieķiju, kuras IKP prognozi šim gadam tikai sešu mēnešu laikā SVF ir pazeminājis no mīnus diviem līdz mīnus četriem procentiem. Savukārt Spānijai fiskālās konsolidācijas dēļ draud ieslīgšana atpakaļ recesijā.

Pētījumu centrs uzskata, ka

SVF būtu jāatbalsta turpmāki ekonomikas stimulēšanas pasākumi, lai dotu grūdienu globālajai ekonomikai,

kas pašlaik sāk palēnināties.

"SVF būtu jāizskata labākie iespējamās atveseļošanās varianti, nevis jāizvēlas priekšlaicīga un riskanta fiskālā konsolidācija," uzsver pārskata autori.

SVF kritizēts jau agrāk

CEPR jau vairākkārt kritizējis SVF, norādot, ka Latvijai un vairākām citām valstīm izvirzītās prasības finansiālas palīdzības saņemšanai var vēl vairāk iedragāt šo valstu smagi cietušās ekonomikas un apgrūtināt to atveseļošanos no krīzes.

SVF darbība jau agrāk daudzkārt kritizēta. 1997.gadā SVF pieprasīja tēriņu apcirpšanu un procentlikmju paaugstināšanu Taizemē apmaiņā pret 3,9 miljardu ASV dolāru aizdevumu. Sešus mēnešus vēlāk pats fonds atzina, ka tā prasības bijušas pārāk stingras, jo Taizemē kritās nodokļu ieņēmumi un ekonomiskā aktivitāte.

Kritiķi norādījuši, ka fonds ar vienām un tām pašām metodēm cenšoties atrisināt visas problēmas. Turklāt, pēc viņu paustā, SVF iejaukšanās dēļ cieš vietējie iedzīvotāji, bet ārvalstu investori un tiem pietuvinātas vietējās elites gūst labumu.

CEPR ir bezpeļņas organizācija, kas 80% sava finansējuma saņem no dažādiem fondiem. CEPR konsultantu padomē darbojas tādi ietekmīgi cilvēki kā Nobela prēmijas laureāts, bijušais Pasaules Bankas galvenais ekonomists Džozefs Stiglics.

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu