Nākamgad var pieaugt sabiedriskā transporta biļešu cenas (114)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Samazinot dotāciju apmēru pasažieru pārvadātājiem, 2011.gadā sabiedriskā transporta reisu skaita samazināšanās un braukšanas biļešu cenu pieaugums ir neizbēgams, sacīja Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas izpilddirektors Imants Zālītis.

Viņš norādīja, ka nākamgad ar mazāku dotāciju apmēru nekā šogad pasažieru pārvadātāji nevarēs sekmīgi nodrošināt pārvadājumus. Viņš izteica atzinību pašreizējā satiksmes ministra Kaspara Gerharda darbam un piebilda, ka sadarbība ar ministru bija veiksmīga un saprotoša.

Pēc viņa teiktā, viens no starptautisko aizdevēju ieteikumiem budžeta konsolidēšanai ir atteikties no pasažieru pārvadājumu dotēšanas gan valsts, gan pašvaldību līmenī.

Zālītis pastāstīja, ka Latvijā ik dienu sabiedrisko transportu - gan dzelzceļu, gan autobusus pilsētu un starppilsētu satiksmē - izmanto aptuveni 700 tūkstoši pasažieru - teju trešdaļa valsts iedzīvotāju un, pārtraucot sabiedriskā transporta dotēšanu, liela daļa pasažieru nevarēs atļauties izmantot sabiedrisko transportu.

"Nedrīkst sagraut sabiedriskā transporta sistēmu," viņš uzsvēra.

Jāizšķiras būs jaunajai valdībai

Asociācijas izpilddirektors minēja, ka pašreizējā valdība, kā arī Satiksmes un Finanšu ministrija izprot situāciju, bet ir jāgaida, ko attiecībā uz nākamgad pasažieru pārvadātājiem piešķiramo dotāciju apmēru lems jaunā valdība. Zālītis atzina, ka dotāciju vajadzētu saglabāt pagājušā gada līmenī un sabiedriskajam transportam jāsaglabā arī 10% samazinātā pievienotā vērtības nodokļa likme. "Katra samazināšana radīs problēmas. Ja turpinās samazināt dotāciju apmēru, tas radīs ļoti lielas problēmas," viņš sacīja.

Šogad dotācija no valsts budžeta pasažieru pārvadātājiem paredzēta 49,9 miljonu latu apmērā, kas ir par 26% mazāk nekā pērn, kad dotācijas pasažieru pārvadājumu zaudējumu segšanai no sākotnēji paredzētajiem 74,4 miljoniem latu tika samazinātas līdz 67,474 miljoniem latu.

Komentāri (114)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu