Karnīte: Ar steigu jāmaina ekonomiskā politika (56)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

10.Saeimas vēlēšanu uzvarētājiem nav ne mazākā iemesla slīgt pašapmierinātībā un nākamajai valdībai ir ar steigu jāmaina sava ekonomiskā politika un jādomā, kā valstī izveidot konkurētspējīgu ekonomiku, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja ekonomiste Raita Karnīte.

Ekonomiste uzskata, ka vēlēšanu rezultātos nav nekādu lielu pārsteigumu un tie ir pat labāki nekā varēja sagaidīt, jo ne "Vienotībai", ne "Saskaņas centram" nav nospiedoša vairākuma.

"Manī izraisa bažas tas, ka patlaban "Vienotības" pirmie paziņojumi ir ļoti tuvi Aigara Kalvīša paziņojumiem uzreiz pēc 9.Saeimas vēlēšanām par to, ka valdošā koalīcija ir ieguvusi tautas uzticības mandātu. Pašapmierinātībai patlaban nav ne mazākā iemesla," sacīja Karnīte.

Ekonomiste uzskata, ka vēlēšanās noticis liels paradokss - vēlētāji, balsojot pret līdzšinējo ekonomisko politiku, ir balsojuši par tiem politiķiem, kas šo politiku piekopj. "Ar steigu ir jāmaina ekonomiskā politika un nedrīkst uzskatīt, ka galvenais ir budžeta konsolidācija. Tā ir tikai atvasināta lieta, bet galvenais ir izveidot valstī konkurētspējīgu ekonomiku, dabūt valstī iekšā naudu. Man ir lielas šaubas, ka tas netiks pietiekami labi izdarīts," sacīja Karnīte.

Viņa uzskata, ka līdzšinējā ekonomiskā politika bija vērsta uz atbildības noņemšanu no valsts pleciem un tās uzkraušanu sabiedrības pleciem. "Atbalsts mikrouzņēmumu veidošanai drīzumā var izraisīt lielas sociālās traģēdijas, kad cilvēki, izveidojot savu uzņēmumu, var pazaudēt pēdējo, kas tiem ir," sacīja ekonomiste, uzskatot, ka mikrouzņēmumi nebūs dzīvotspējīgi, ja valstī nebūs izveidota spēcīga lielā ekonomika.

"Ja tēlaini salīdzina ar makšķeri un dīķi, tad patlaban cilvēkiem ir iedotas makšķeres, bet nav izveidots dīķis, kurā makšķerēt. Nepieciešams pēc iespējas ātrāk pārstrukturēt lielo ekonomiku, lai izveidotu šo dīķi, kurā mazajiem makšķerēt," piebilda Karnīte.

Jau ziņots, ka 10.Saeimas vēlēšanās uzvarējušais politiskais spēks apvienība "Vienotība" parlamentā ieguvusi 33 deputātu mandātus, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie provizoriskie vēlēšanu rezultāti, par ko šodien preses konferencē informēja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Otrs lielāko vēlētāju atbalstu saņēmušais politiskais spēks apvienība "Saskaņas centrs" (SC) ieguva 29 mandātus.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ieguvusi 22 mandātus.

Apvienība "Par labu Latviju" (PLL) ieguvusi astoņus mandātus 10.Saeimā, arī "Visu Latvijai" - "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK saņēmusi astoņus mandātus.

9.Saeimas vēlēšanās uzvaru guva Tautas partija, un tās premjers Kalvītis turpināja vadīt valdību.

Komentāri (56)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu