Atceļot samazināto PVN likmi grāmatām, nozare būs iznīcināta (5)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Grāmatu izdošanas un tirdzniecības nozare Latvijā būs iznīcināta, ja valdība nolems atcelt samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi grāmatām, trešdien preses konferencē žurnālistiem atzina Latvijas Tirgotāju asociācijas un Latvijas Grāmatu tirgotāju asociācijas (LGTA) valdes locekle Iveta Ozola.

Pēc viņas teiktā, PVN likmes 21% apmērā piemērošana grāmatām izraisītu vairāku grāmatnīcu un izdevniecību bankrotu. "Turklāt Latvijā vēl strādājošās privātās grāmatnīcas jau pašlaik var uz roku pirkstiem saskaitīt," sacīja Ozola.

"Šo grāmatnīcu un izdevniecību bankrota dēļ būts vesels klāsts bezdarbnieku," uzsvēra Ozola un paskaidroja, ka visi, sākot no grāmatas maketētāja un beidzot ar tās pārdevēju, paliktu bez darba, līdz ar to valstī kārtējo reizi celtos bezdarba līmenis.

LGTA valdes locekle ziņoja, ka šogad Latvijas grāmatnīcās un bibliotēkās notika parakstu vākšana pret PVN likmes paaugstināšanas grāmatām, kas beigusies 12.septembrī. Ozola informēja, ka savākto parakstu skaits tiks apkopots nākamnedēļ, bet jau tagad zināms, ka to esot ļoti daudz. Viņa norādīja, ka parakstījušies ne tikai latviešu valodā lasošie, bet arī krievvalodīgie iedzīvotāji.

Ozola uzsvēra, ka nekur citur pasaulē PVN grāmatām nav tik liels, kādu Latvijas valdība iecerējusi. "Izdevēji nevarēs atļauties iespiest jaunas grāmatas, jo grāmata nav pirmās nepieciešamības prece, kā arī nav eksporta prece. Tepat Latvijā iespiežam, tepat izdodam un tepat arī tās pērk," paskaidroja LGTA pārstāve.

Grāmatu tirgotāji ir vērsušies Finanšu ministrijā, apstaigājuši partijas, lai stāstītu par nozares bēdīgo situāciju, vēstīja Ozola un piebilda, ka uzklausītāji tikai klāstījuši, ka saprot notiekošo, bet interesi palīdzēt nav izrādījuši.

Pēc Ozolas teiktā, 2009.gada 1.janvārī paceltās PVN likmes grāmatām no 5 līdz 21% izraisīja būtisku grāmatu apgrozījuma kritumu, jo tolaik iedzīvotāju pirktspēja bija būtiski samazinājusies, kas ļoti ietekmēja pārdoto grāmatu skaitu. Ozola informēja, ka 2009.gadā LGTA biedru grāmatu apgrozījums bija aptuveni 18 miljoni latu, kas ir par 30% mazāk nekā 2008.gadā.

Savukārt jaunizdoto grāmatu skaits pērn sarucis par 22%, bet grāmatu tirāža samazinājusies par 33% salīdzinājumā ar 2008.gadu. Lai gan no 2009.gada 1.augusta PVN likmi samazināja līdz 10%, grāmatu tirgotājus tas jau bija būtiski ietekmējis.

Ozola uzsvēra, ka PVN likmes paaugstināšanas dēļ 2009.gadā darbību beidza "I.Zeberiņa grāmatnīca" un grāmatnīcu tīkls "Ventas grāmata".

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka valdība par samazināto PVN likmju atcelšanu lems līdz ar 2011.gada budžetu. Tiek apsvērta 10% PVN palielināšana līdz 21% medikamentiem, grāmatām, presei, sabiedriskajam transportam, siltuma, elektrības, gāzes un kurināmā piegādei iedzīvotājiem.

Jau vēstīts, ka PVN likme mācību grāmatu un oriģinālliteratūras piegādēm 2009.gadā mainīta divas reizes. No 1.janvāra PVN grāmatām iepriekšējās 5% pazeminātās likmes vietā tika piemērota 21% likme, pret kuru kategoriski iebilda grāmatu nozares dalībnieki, cenšoties panākt, lai grāmatām atkal piemērotu pazemināto PVN likmi. Savukārt no 2009.gada 1.augusta grāmatām ieviesta samazināta PVN likme 10% apmērā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu