Ministrs nepilda zemniekiem dotos solījumus (26)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Zemnieki uzsver, ka pretēji ministra Jāņa Dūklava iepriekš izteiktajiem solījumiem par atbalstu ES finansējuma 9 miljonu apmērā saņemšanai, apmaiņā pret kooperatīvu garantiju par piena neizvešanu no Latvijas, ministrs neiesaistās šī atbalsta noteikumu apstiprināšanas procesā, kas joprojām rada izdomas par lielo piena pārstrādātāju ietekmi un lobiju.

„Zemkopības ministra neiesaistīšanās Ministru kabineta noteikumu par valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauku attīstībai Latvijas lauku attīstības programmas pasākuma "Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšana" grozījumu apstiprināšanā, apdraud vietējo piena ražotāju nozares tālāko pastāvēšanu, nemaz nerunājot par to, ka tiek liegta iespēja attīstīt savu - zemniekiem piederošu pārstrādi un ražot konkurētspējīgus piena produktus”, pauž piena kooperatīvu „Trikāta KS”, PKS „Dzēse” un „Piena partneri KS” biedri.

„Piena ražotājiem ir pamats satraukties, jo esošā pieredze ar likvidēto Latvijas cukura nozari baida mūs ar tieši tādu pašu scenāriju un mēs nejūtam nozares ministra atbalstu, ” uzsver piena kooperatīvu apvienības biedri.

Zemnieki uzsver, ka tas ir tikai laika jautājums, kad esošie Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi tiks pārdoti ārzemniekiem. Nākošais jautājums dienas kārtībā būs - no kuriem piena ražotājiem – vietējiem, vai ārvalstu, šie kombināti pirks pienu? Ņemot vērā iespējamo piena pārprodukciju Eiropā, visticamāk, ka izvēle būs par labu Eiropas piena ražotājiem.

„No 2015.gada Eiropas savienībā tiks atceltas piena kvotas un spēcīgie Rietumeiropas piena ražotāji mūs nospiedīs uz ceļiem. Mums būs grūti apjoma ziņā spēkoties ar attīstītiem Eiropas piena „monstriem”, lai cik modernas arī būtu mūsu fermas. Ņemot vērā tehnoloģiju attīstību, vest pienu no ārzemēm būs reāli un tas arī notiks, ja savlaicīgi nedomāsim par piena ražošanas procesu modernizāciju un piena pārstrādes attīstību”, pauž piena kooperatīva „Dzēse” valdes priekšsēdētājs Māris Petrēvics.

Ņemot vērā pieejamo Eiropas finansējumu piena nozares restrukturizācijai, Piena kooperatīvi „Trikāta KS”, „Dzēse” un „Piena partneri KS” iesnieguši Zemkopības Ministram apliecinājumu par gatavību realizēt kopīga piena pārstrādes projektu. Projekts paredz uz AS „Trikātas Siers” bāzes veidot jaunu siera un vājpiena koncentrāta ražotni, kas tādējādi nodrošinātu garantētu piena iepirkumu zemniekiem un sekmētu augsta pievienotās vērtības produktu ražošanu gan vietējām, gan eksporta tirgum.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu