Grāmatas nav luksuss (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Jau atkal sabiedrībā uzvirmojušas diskusijas par samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi grāmatniecībā.

Nesen man bija iespēja tikties ar SVF misijas Latvijā vadītāju Deividu Mūru. Cita starpā es vēlējos no viņa dzirdēt viedokli par samazināto PVN likmi grāmatām situācijā, kad acīm redzami ieņēmumi grāmatniecības nozarē nespēj kompensēt zaudējumus citās fiskālajās jomās - ne peļņas, ne citi nodokļi.

Saprotams, Mūra kungs apstiprināja SVF pozīciju - izņēmumi nav laba lieta, jo tie veicina ēnu ekonomiku un apgrūtina administrēšanu. Tieši to mēs dzirdam arī Finanšu ministrijā. Tikai jāpiebilst, ka tur attiecībā uz grāmatām tiek lietoti apzīmējumi «ekskluzīvs» un «luksusa», lai tad arī bagātie, kuriem grāmatas domātas, maksā cenu, kurā iekļauts pilns PVN.

Taču, dzirdot Mūra kunga brīnišķīgo britu akcentu un ļoti labi zinot, ka Velsā Lielbritānijas valdība, lai gan šajā valstī grāmatniecības nozarē PVN ir 0% (!), radījusi īpašu protekciju grāmatām velsiešu valodā, es uzdevu otru jautājumu - kā viņi panākuši šādu situāciju? Te nu SVF pārstāvis izrādīja pilnīgu izpratni par to, ka grāmatniecības nozarei ir nepieciešams īpašs valsts atbalsts. Viņa ieteikums ir meklēt atbalsta formas tepat Latvijā.

Šeit varētu minēt arī citu valstu pieredzi, tās sniedz atbalstu autoriem, tulkotājiem, izdevējiem un bibliotēkām, tātad - lasītājiem.

Viens no atbalsta veidiem ir grāmatu iepirkumi publiskajām, skolu u. c. bibliotēkām, kuras ir daudz kas vairāk nekā mācību grāmatu noliktavas.

Šāds modelis izdevējiem ne tikai sniedz paļāvību jaunu grāmatu izdošanā, bet arī ļauj pievērsties tādu izdevumu publicēšanai, kuri sabiedrībai ir ļoti vajadzīgi, bet kuru komercaprite bez valsts atbalsta ir apgrūtināta. Un bieži vien tās ir grāmatas, kurām noteikti būtu jābūt katrā bibliotēkā.

Atklāti sakot, man nav ne mazāko cerību, ka 2011. gadā līdzekļi vajadzīgu, taču komerciāli neizdevīgu grāmatu izdošanai atradīsies. Tāpēc

vienīgā iespēja pašlaik ir saglabāt samazināto PVN likmi grāmatām.

Latvijas Nacionālā bibliotēka un, domāju, arī visas pārējās Latvijas bibliotēkas atbalsta šo ideju gaužām vienkāršu iemeslu dēļ - mēs vēlamies, lai grāmatniecības nozare nesabrūk, lai joprojām tiktu izdotas grāmatas, jo īpaši oriģinālliteratūra.

Patiesībā visvairāk grāmatas ir vajadzīgas tieši tiem, kuri pašlaik ir vismazāk aizsargāti (pensionāri, maznodrošinātie u. c.) vai kuriem nav balsstiesību (bērni). Tādēļ Latvijas Nacionālā bibliotēka ir izveidojusi tīmekļvietni http://vote.lnb.lv, kurā līdz 12. septembrim ikviens, kuram rūp grāmatu nākotne, ir aicināts elektroniski parakstīties par atbalstu samazinātajai PVN likmei iespieddarbiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu