Analītiķis: Latvijas ekonomikas izredzes ir samērā labas (23)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Neskatoties uz to, ka tieši jūlijā pastiprinājušās bažas par pasaules ekonomikas atlabšanas noturību, Latvijas ekonomikas tuvākās nākotnes izredzes ir samērā labas, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja "DnB Nord bankas" analītiķis Pēteris Strautiņš.

Viņš skaidro, ka Latvija ir izteikti saistīta ar Krievijas, Ziemeļvalstu un Vācijas tirgiem, kuros izmaiņu virziens pašlaik ir mums labvēlīgs.

Cerību pamatā - pasūtījumu apjoma kāpums

Ekonomista vērtējumā, jūnija mēnesis tirdzniecības un rūpniecības dinamikā bijis "plakans", taču viņš cer, ka jūnijs būs bijis skrejceļš tālākai ekonomikas atlabšanai nākamajos mēnešos. Viņaprāt, par iespējamu tālāku Latvijas apstrādes rūpniecības pieaugumu liecina jauno pasūtījumu apjoma kāpums gada griezumā jūnijā par 69%, kas bijis lielākais Eiropas Savienībā.

Viņš arī atgādina, ka jūnijā apstrādes rūpniecībā pieaugums gada griezumā saglabājies maija līmenī, augot par 13,8%. Strautiņš norāda, ka visās galvenajās nozarēs attiecībā pret pagājušā gada jūniju bijis straujš kāpums (līdz pat 74% elektrisko iekārtu ražošanā un 79% citu transportlīdzekļu ražošanā), izņemot farmāciju, kur bijis 13% kritums.

Veiksmīga gada pirmā puse esot bijusi kokapstrādei, kas jūnijā pieaugusi vēl par 7,3%. "Izejvielu deficīta apstākļos tālāks apjomu pieaugums nav iespējams, apjomi atjaunoti pirmskrīzes līmenī, bet vēl var cerēt uz pilnīgu pieprasījuma atjaunošanos pēc augstākas pievienotās vērtības produktiem, kas pirmkārt būtu specializētie saplākšņa produkti, arī mēbeles," pieļauj Strautiņš.

Kokapstrādē un pārtikas ražošanā izmaiņas nav gaidāmas

Eksperts prognozē, ka kokapstrādē gada otrajā pusē lielas izmaiņas nav gaidāmas, bet zāģmateriālu ražošanā pat varētu būt neliels kritums.

Arī tradicionāli "mierīgajā" pārtikas pārstrādes nozarē straujas izmaiņas viņš neprognozē, ņemot vērā, ka jūnijā tajā bijis neliels izlaides pieaugums - par 0,4%.

Uz izaugsmes turpināšanos joprojām var cerēt metālu ražošanā, pārstrādē un mašīnbūvē, kurai jūnijs bijis ļoti veiksmīgs periods, tostarp elektrisko iekārtu ražošana pieaugusi pat par 21% un vēl ir tālākas izaugsmes iespējas, bilst Strautiņš, paužot cerību, ka turpmāk pilnībā izpaudīsies arī atdeve no lielajām investīcijām nemetālisko minerālu ražošanā.

"Nozare.lv" jau vēstīja, ka šā gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās samazinājās par 0,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tai skaitā rūpniecības apjoms elektroenerģijas un gāzes apgādē samazinājās par 1,9%, bet pieaugums bija apstrādes rūpniecībā - par 0,2% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 1,9%.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2010.gada jūnijā rūpniecības produkcijas izlaide faktiskajās cenās bija 340,4 miljoni latu.

Šā gada jūnijā, salīdzinot ar iepriekšējā gada jūniju, rūpniecības produkcijas izlaide pēc darba dienu skaita izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 13,3%. Tai skaitā apstrādes rūpniecībā - par 13,8%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 30,1% un elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 5,9%.

Gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pirmo ceturksni, rūpniecības produkcijas izlaide pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 6%. Tai skaitā apstrādes rūpniecībā - par 7,9%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 4,4%, bet samazinājums bija elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē - par 2,3%.

Gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo ceturksni, rūpniecības produkcijas izlaide pēc darba dienu skaita izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 12,1%. Tai skaitā apstrādes rūpniecībā - par 12%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 12,6% un elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē - par 12,7%.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu