Latvija aizņēmusies 4 miljardus eiro (220)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Trešdien, 21.jūlijā, Starptautiskais valūtas fonds (SVF) lems, vai piešķirt nākamo aizdevuma daļu. Ja starptautisko aizdevēju lēmums būs Latvijai pozitīvs, valsts saņems vēl 400 miljonus eiro. Valsts kases Prognozēšanas un finanšu plānošanas departamenta direktore Jevgēnija Jalovecka šorīt intervijā Latvijas radio pastāstīja, ka patlaban Latvija ir aizņēmusies aptuveni 4 miljardus eiro.

No kopējās aizņēmuma summas 2,5 miljardi eiro jau iztērēti budžeta izpildes vajadzībām un finanšu sektora stabilizācijai. Puse no izlietotās summas ir iztērēta valsts parāda atmaksai, 30% novirzīti valsts budžeta deficīta, valsts budžeta aizdevumu finansēšanai.

Pārējā summa ir atbalsts finanšu sektora stabilitātei, lielāko daļu no tā veido termiņnoguldījumi "Parex bankā".

Aizņemsimies vēl 400 miljonus eiro

Jalovecka pastāstīja, ka 200 miljonus eiro Latvija plāno aizņemties no Eiropas Komisijas, 100 miljonus eiro - no SVF un vēl tikpat daudz no Pasaules bankas. "Par šīm aizdevumu daļām mēs varam runāt kā par paredzamiem līdzekļiem, kurus šogad plānojam vēl saņemt," viņa teica.

Ne visu pieejamo aizņēmumu ņemsim

Valsts kases pārstāve atgādināja, ka viss kopējais Latvijas aizņēmuma apjoms ir 7,5 miljardi eiro, taču, iespējams, Latvijai visa šī summa nebūs vajadzīga. Šāds aizņēmumu apjoms bija plānots pēc pesimistiskākā notikumu attīstības scenārija. Šādu summu Latvija bija plānojusi aizņemties trīs gadu laikā.

Arī starptautiskie aizdevēji piekrituši, ka Latvija neaizņemas visu iepriekš plānoto naudu: "Aizdevēji pilnībā izprot mūsu situāciju."

Valsts parāds - gandrīz 40% no IKP

Viņa arī atzina, ka patlaban kopējais valsts parāds ir sasniedzis jau gandrīz 40% no iekšzemes kopprodukta.

Likmes, par kurām Latvija aizņemas, esot salīdzinoši zemes - 2-3,5%. Šogad Latvijai par visiem aizņēmumiem kopā ir jāmaksā 160 miljoni latu. Turklāt lielāko daļu no šīs summas mēs jau esam samaksājuši pirmajā pusgadā.

"Līdz ar to šie apjomi nav tik milzīgi, lai mēs runātu par to, ka tā ir būtiska valsts budžeta izdevumu daļa vai būtiska daļa no iekšzemes kopprodukta," Jalovecka atzina un norādīja, ka vispārējie valdības procentu izdevumi par aizņēmumiem pērn bija tikai 1,6% no iekšzemes kopprodukta. Salīdzinoši Grieķijai tie bija 5% no iekšzemes kopprodukta.

Komentāri (220)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu