"Latvenergo": Vairs nevaram atļauties subsidēt iedzīvotājus (359)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valstij piederošais enerģētikas uzņēmums AS "Latvenergo" darbojoties atvērtā elektroenerģijas tirgū, tāpēc koncerns vairs nevar atļauties atsevišķiem klientiem likt par elektrību maksāt dārgāk, lai subsidētu lētāku tarifu iedzīvotājiem un mazajiem uzņēmumiem, sarunā ar biznesa portālu "Nozare.lv" sacīja "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Pievienota 2. - 4.rindkopa

Bariss stāsta, ka uzņēmums subsīdijas var nodrošināt, ja tas konkrētā nozarē ieņem monopola stāvokli, līdz ar to atsevišķiem klientiem iespējams elektrību pārdot lētāk uz tā rēķina, ka citam tirgo dārgāk. "Ja valsts atbalsta šādu sociālu politiku, subsidēt atsevišķus klientus ir iespējams, tomēr atvērtā tirgus konkurences apstākļos tiklīdz mēģināsim pārdot elektroenerģiju dārgāk, mūsu lielie klienti aizies pie konkurentiem. Līdz ar to elektroenerģijas tarifu celšana ir ekonomiski neizbēgama. Tarifiem būs jābūt tādiem, kāda ir tirgus cena," apgalvo Bariss.

Latvenergo nedarbojas atvērtā elektroenerģijas tirgū

Privatizētais valsts uzņēmums, tagad Gazprom un Vācijas draugiem "E.ON Ruhrgas International AG" piederošais enerģētikas monopolists "Latvijas Gāze" gada sākumā paziņoja: "Kad būs beigusies apkures sezona un sāksies gāzes padeve pa cauruļvadu, tad mēs maksāsim to cenu, kāda reāli ir tajā laikā Eiropā," izteicās LG šefs Adrians Dāvis.

Zināšanai: LG citam enerģētikas monopolistam - valsts uzņēmumam Latvenergo piegādā 500 miljonus kubikmetru gāzes gadā, kas savukārt no tās ražo elektroenerģiju, nesot garantētu un fantastisku peļņu LG.

Ņemot vērā, ka LG ir vienīgas spēlētājs Latvijas dabasgāzes tirgū un Latvenergo ir tāds pats enerģētikas monopolists, pie tam pēdējais pieder Latvijas valstij,

nav saprotams par kādu "atvērto" elektroenerģijas tirgu runā jaunais uzņēmuma vadītājs Uldis Bariss.

"Latvenergo" vadītājs uzsver, ka patlaban koncerns subsidē iedzīvotājus un mazos uzņēmumus ar regulēto tarifu, kas ir aptuveni 25% zem tirgus cenas, ko nevar nodrošināt neviens tirgus dalībnieks, un bezgalīgi uzturēt šādu subsidēto tarifu neesot iespējams. Bariss prognozē, ka elektroenerģijas tirgus Latvijā attīstīsies brīdī, kad tarifi būs salīdzināmi ar tirgus cenu.

Kā ziņots, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) šā gada maijā nolēma paaugstināt AS "Augstsprieguma tīkls" pārvades sistēmas pakalpojumu vidējo tarifu no 5,22 latiem par megavatstundu līdz 7,5 latiem.

Kā norāda SPRK sabiedrisko attiecību pārstāve Daiga Reihmane, ņemot vērā pārvades sistēmas pakalpojumu izmaksu īpatsvaru gala tarifā, šādas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņas varētu palielināt elektroenerģijas gala tarifus vidēji par aptuveni 3%.

Salīdzinot ar spēkā esošajā tarifā iekļautajām izmaksām, jaunajā tarifā ir samazinātas personāla izmaksas, zudumu un tehnoloģiskā procesa nodrošināšanas izmaksas, remontu izmaksas un koncerna ietvaros sniegto pakalpojumu izmaksas. Savukārt līdz ar nomāto pamatlīdzekļu pārvērtēšanu un iepriekšējā periodā veiktajām investīcijām ir palielināts nomas maksā iekļautais pamatlīdzekļu nolietojums, kā arī avārijas jaudas rezervju uzturēšanas izmaksas.

Jaunais "Augstsprieguma tīkla" elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu diferencētais tarifs stāsies spēkā 2011.gada 1.janvārī. Ja mainās tarifus ietekmējošie faktori, SPRK var ierosināt tarifu pārskatīšanu un atcelt šo lēmumu.

Pašreiz spēkā esošie elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifi ir apstiprināti ar SPRK 2007.gada 27.jūnija lēmumu.

Komentāri (359)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu