Cigaretēm grib lielāku uzcenojumu (193)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Patlaban tabakas izstrādājumiem ir noteikts ļoti mazs uzcenojums - nepilni 5%. Latvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs intervijā portālam TVNET atklāja, ka tirgotāji vēlas panākt, lai valsts noteiktu cigaretēm lielāku uzcenojumu - vismaz 15%, vai arī atļautu tabakas pārdošanā ņemt servisa maksu.

Patlaban vidējais piecenojums pārtikas tirdzniecībā ir 20%. “Vismazākais ir tabakai, kur mums ir uzspiesti 5%,” viņš teica un atgādināja, ka lielāku uzcenojumu valsts patlaban neatļauj noteikt.

Mēs uzskatām, ka vajadzētu atļaut, jo ir neloģiski, ka mēs tabakas tirdzniecību dotējam uz pārtikas preču tirdzniecības rēķina.

Patlaban cigarešu ražotājs nosaka gan piegādes cenu, gan pārdošanas cenu. “Un ražotāji piecenojumus ir nospieduši tik zemus, ka... Šobrīd, optimistiski noapaļojot, tie ir 5%.”

Tirgotāji piemaksā par cigaretēm

“Tāpēc mēs redzam, ka it sevišķi pie mazajiem tirgotājiem ir būtiski samazināts sortiments. Mazajiem tirgotājiem ir neizdevīgi tirgot. Ja atnāk kāds pircējs ar “American Express” karti, tirgotājam ir jāpiemaksā, ja viņš nopērk tabaku pie viņa. Tas ir pilnīgs absurds," Danusēvičs teica.

Piedāvā risinājumus

Viņš atgādināja: “Mēs jau sen gaidām no valdības izšķiršanos, bet valdība diemžēl nespēj izlemt, ko darīt. Mēs redzam divus variantus. Sāpīgāks variants ir noteikt minimālo piecenojumu. Mēs prasām 15%.

Bet otrs, mazāk sāpīgais ir atļaut tabakas pārdošanā ņemt noteiktu servisa maksu. Un tad katrs tirgotājs nosaka tādu servisa maksu, kāda viņam nepieciešama, lai segtu izmaksas, un, protams, skatoties, cik liek konkurents. Tur būs brīvā konkurence.”

Ļoti reti cigaretes maksā lētāk

Šobrīd noteikta maksimālā tabakas izstrādājumu pārdošanas cena: “Tā kā piecenojums ir tik mazs, gandrīz neviens netirgo zemāk par maksimālo cenu. Ļoti reti, kad kāds (varbūt tie ir specializētie veikali vai vēl kāds, kas uzskata, ka tā var pārvilināt klientus) kaut kādas cigaretes piedāvā par vienu vai diviem santīmiem lētāk. Principā es domāju, ka visur ir vienādas un maksimālās cenas.”

“Līdzīgi bija ar telekartēm. Kad vadošajām telekartēm piecenojums kļuva pārāk mazs, tad tika ieviesta papildus samaksa par telekaršu pārdošanu. Piegādātājs diktēja gan piegādes cenu, gan to cenu, par kādu jāpārdod produkts,” tirgotāju asociācijas vadītājs atgādināja.

Komentāri (193)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu