Pols Krugmens skeptisks par Grieķijas ekonomikas nākotni (8)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Nobela prēmijas laureāts ekonomikā Pols Krugmens ceturtdien pauda bažas par glābšanas plānu finanšu grūtības pārdzīvojošai Grieķijai, kurai, pēc viņa domām, vēl joprojām draud 50 pret 50 iespējamība tikt izslēgtai no eirozonas.

"Veicot milzīgu upuri, Grieķijas parādsaistības nākošo piecu gadu laikā pieaugs no 115% līdz 140% no iekšzemes kopprodukta (IKP)," Krugmens pavēstīja Šveices Ekonomikas forumā, atsaucoties uz 110 miljardu eiro (77,3 miljardus latu) vērto glābšanas programmu, kuru maijā izveidoja Eiropas Savienība (ES) un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

"Un kaut kādu iemeslu pēc mums ir jātic, ka no 2015.gada Grieķija atgūs piekļuvi finanšu tirgiem un viss būs kārtībā. Es kaut kā nesaprotu, kāpēc tam būtu jānostrādā," uzsvēra Krugmens, kurš Nobela prēmiju ekonomikā ieguva 2008.gadā.

Viņš norādīja, ka eirozonas valstis nav spējīgas paredzēt izstāšanos no vienotās valūtas savienības, jo "šādā gadījumā no bankām aizplūstu ievērojami līdzekļi", investoriem cenšoties atgūt savu naudu.

"Taču kas notiks, ja liels skaits noguldītāju izņems savu naudu no bankām tāpat?" jautāja Krugmens, norādot uz finanšu krīzi Argentīnā 2001.gadā, kad bankas bija spiestas pārtraukt darbību. "Šādā gadījumā iespējamība izstāties no eirozonas pieaug."

"Es teiktu, ka Grieķijas gadījumā pastāv aptuveni 50 pret 50 iespējamība, ka kaut kas līdzīgs notiks - ka mēs piedzīvosim valsts izstāšanos no eirozonas," piebilda Krugmens.

Arī Vācijas "Ifo" institūta prezidents viens no galvenajiem ekonomikas padomdevējiem valdībā Hanss Verners Sinns pauž bažas par Grieķijas plānotajiem taupības pasākumiem.

"Politiķi vēlas atjaunot valsts konkurētspēju, īstenojot taupību," sacīja Sinns. "Šis risinājums ir ceļš uz pilsoņkaru Grieķijā. Tas nav iespējami. Vienīgā iespējamība ir Grieķijai piešķirt šo naudu, ko tā nespēs atmaksāt, vai valstij izstāties no eirozonas."

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu