Elektrība maksās dārgāk (132)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Elektrības cenas gala patērētājiem nākamgad, visticamāk, pieaugs. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes loceklis Edvīns Karnītis portālam TVNET pastāstīja, ka "Latvenergo" koncernā esošā kompānija "Sadales tīkls" jau iesniegusi regulatorā tarifu maiņas projektu. Viņš sacīja, ka šie tarifi veido vismaz pusi no iedzīvotājiem maksājamās elektrības cenas.

Ziņa papildināta ar jaunāko informāciju

Karnītis paskaidroja, ka "Sadales tīkla" tarifu ietekme uz elektrības gala cenu ir aptuveni 50%. Lielajiem elektrības patērētājiem tā ir mazāka, bet iedzīvotājiem vismaz puse, pat vairāk. Šie tarifi ir vienīgie, ko regulators vēl varot ietekmēt.

Ja viņi ["Latvenergo"] saka, ka neko nav iesnieguši, viņi melo,

Karnītis sacīja, komentējot "Latvenergo" izteikumus, ka kompānija neesot iesniegusi regulatorā tarifu maiņas projektu. Viņš atgādināja "Latvenergo" "veco dziesmu", ka šī tarifu maiņa skars tikai kompānijas iekšieni un viņi nevēlas sadārdzināt elektrības cenas patērētājiem. Taču "Sadales tīkla" tarifu maiņa būtiski skars arī patērētāju maksāto cenu par elektrību, Karnītis skaidroja.

Grib celt elektrības cenu

Karnītis otrdien intervijā Latvijas radio atgādināja "Latvenergo" vadītāja teikto, ka līdz vēlēšanām, līdz gada beigām elektrības tarifus nemainīs.

Tā varētu būt, jo tarifu pieteikums ir iesniegts ar spēkā stāšanās laiku - 1.janvāris.

Tā ka es nezinu, ko viņš var runāt par maiju," regulatora pārstāvis komentēja izskanējušo informāciju par elektrības tarifu maiņu tikai nākamā gada maijā.

"Latvenergo" noliedz elektrības cenu celšanu

Savukārt "Latvenergo" pārstāvis Andris Siksnis portālam TVNET sacīja, ka kompānija nav iesniegusi regulatorā tarifu maiņas projektu, kas paredz elektrības cenu kāpumu nākamā gada sākumā. Lūk, plašāks Sikšņa teiktais:

"Latvenergo" pārstāvis vēlāk atsūtīja arī rakstisku kompānijas viedokli. Tajā uzņēmums "vēlreiz publiski apliecina, ka

elektroenerģijas tarifi mājsaimniecībām 2010.gada laikā nepaaugstināsies un, iespējams, šāda paaugstinājuma nebūs arī 2011.gada sākumā.

Kompānija pauž neizpratni par Karnīša "neprecīzajiem izteikumiem" šā rīta intervijā Latvijas radio. 

"Energokompānija apliecina, ka AS „Latvenergo” šobrīd nav iesniegusi regulatorā nevienu projektu par elektroenerģijas tarifu paaugstināšanu. Komisijā šobrīd jau ceturto mēnesi tiek izskatīts AS „Sadales tīkls” iesniegums, taču tas ir infrastruktūras jeb tīkla pakalpojumu izmaksu projekts, kam nav saistības ar elektroenerģijas ražošanas un tirdzniecības cenu. "Sadales tīkla" pakalpojumus izmanto gandrīz visi Latvijas elektroenerģijas lietotāji, tādēļ šā pakalpojuma tarifiem jāatbilst komersanta reālajām izmaksām, lai garantētu kvalitatīva pakalpojuma saņemšanu ikvienam elektroenerģijas patērētājam," Siksnis skaidroja.

"Daļēji AS „Latvenergo” ir spiests no saviem līdzekļiem uzturēt arī "Sadales tīkla" infrastruktūru, kura joprojām nespēj adekvāti funkcionēt atbilstoši tirgus principiem tieši SPRK noteiktās tarifu politikas dēļ. Tāpēc nav korekti norādīt uz šķietami labvēlīgo situāciju saistībā ar ieņēmumiem no elektroenerģijas ražošanas un tirdzniecības, vienlaikus nepieminot  nepieciešamos ievērojamos līdzekļu ieguldījumus infrastruktūrā. Ņemot vērā, ka "Sadales tīkls" un "Augstsprieguma tīkls" ir sistēmas operatori, kuru darbībai pēc būtības jābūt neitrālai, šīm kapitālsabiedrībām ir nepieciešams efektīvi darboties, saņemot nepieciešamos līdzekļus regulatora apstiprināto tarifu apmērā, kas šobrīd diemžēl tā nav," "Latvenergo" pārstāvis klāstīja.

Kritizē nodokli gāzei

Karnītis Latvijas radio arī pauda viedokli, ka akcīzes nodokli gāzei "Latvijas valsts ir ieviesusi stingri pārsteidzīgi". Vēl pāris gadus Latvija varēja to neieviest.

"Tad šodien mēs paši gudrojam, kam nu to uzlikt un kam neuzlikt un vai to ieviesīs no 1.jūlija - godīgi runājot, īsti skaidras pārliecības man nav, jo Ministru kabineta noteikumu vēl joprojām nav un nodokļa iekasēšanas kārtības un shēmas arī joprojām nav. Situācija faktiski ir stingri līdzīga kā ar bēdīgi slaveno dienesta automobiļu nodokli."

Pārstimulēta zaļā enerģija

Karnītis arī pauda viedokli, ka zaļās enerģijas izmantošana Latvijā ir "pārstimulēta". "Mēs esam uzlikuši viņiem tik vieglus spēles noteikumus un tik izdevīgus biznesa noteikumus un tādu subsīdiju līmeni, kas absolūti neveicina tehnoloģiju attīstību šajā jomā." Šobrīd galvenais būtu tehnoloģiju veicināšana, lai zaļā enerģija kļūtu konkurētspējīga.

Komentāri (132)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu