Baltijas gaisa telpā aizvadīti līdz šim plašākie NATO treniņlidojumi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Baltijas valstu gaisa telpā norisinājušies līdz šim plašākie NATO treniņlidojumi. No 21.līdz 22.aprīlim NATO Gaisa spēku pavēlniecība Ramšteinā sadarbībā ar Latvijas bruņotajiem spēkiem rīkoja jau divdesmitos treniņlidojumus Baltijas valstu gaisa telpā (Baltic Region Training Event – BRTE), kuros tika pilnveidota iznīcinātāju un atbalsta gaisa kuģu sadarbību daudznacionālā vidē, sauszemes un gaisa spēku vienību sadarbība, kā arī darbības, kas saistītas ar gaisa kuģiem ārkārtas situācijās.

Treniņlidojumu galvenais mērķis bija trenēt NATO Ātrās reaģēšanas vienību, kas pilda gaisa telpas patrulēšanas operāciju alianses gaisa telpā virs Baltijas valstīm un Baltijas valstu bruņoto spēku karavīru iemaņas tuvā gaisa atbalstā, kā arī pilnveidot gaisa telpas kontroles dienestu prasmi dibināt sakarus un pārbaudīt procedūras, kā arī veicināt Baltijas un Ziemeļvalstu ciešāku sadarbību un apliecināt NATO apņemšanos garantēt starptautisko drošību un sabiedroto spēku solidaritāti.

Plašākā treniņlidojumu daļa notika Ādažu poligonā, kur Latvijas Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopters «Mi-17» un «Mi-2», kā arī Zviedrijas Gaisa spēku iznīcinātāji «JAS-39 Gripen» un Norvēģijas Gaisa spēku iznīcinātāji «F-16» atbalstīja Latvijas un Igaunijas bruņoto spēku gaisa atbalsta kontrolieru un apvienotā uguns atbalsta priekšējo novērotāju vingrinājumu.

Vingrinājumā piedalījās arī Pretgaisa aizsardzības divizions, Ādažu poligonā izvēršot primārās novērošanas radaru «PS-70» un vairākas raķešu sistēmas «RBS-70» apkalpes, tādējādi izmantojot iespēju trenēties ar reāliem gaisa mērķiem.

Vienlaikus treniņlidojumos iesaistītie iznīcinātāji, tostarp arī Somijas Gaisa spēku iznīcinātāji «F/A-18» un Vācijas Gaisa spēku iznīcinātāji «Eurofighter Typhoon», veica kopējus gaisa operāciju treniņus – mērķu pārtveršanu, pavadīšanu un piespiešanu nolaisties, pārvietošanos uz rezerves lidlaukiem un degvielas uzpildi gaisā, ko nodrošināja ASV un Vācijas Gaisa spēku degvielas uzpildes lidmašīnas «KC-135» un «A310».

Kopš pērn veiktās Krimas aneksijas un Krievijas iebrukuma Ukrainā alianses gaisa telpas patrulēšanu virs Baltijas valstīm gaisa telpas nodrošina četrkāršs lidmašīnu skaits, nozīmīgi uzlabojot reaģēšanas spējas.

Patrulēšanu pašreiz veic Itālijas Gaisa spēki ar iznīcinātājiem «Eurofighter Typhoon», kurus atbalsta Polijas Gaisa spēki ar iznīcinātājiem «MiG-29» no Šauļiem, Lietuvā, kā arī Spānijas Gaisa spēki ar iznīcinātājiem «Eurofighter Typhoon» no Emari, Igaunijā. Savukārt Malborkā, Polijā, ir izvietoti Beļģijas Gaisa spēku iznīcinātāji «F-16».

Savukārt maija sākumā patrulēšanu kā vadošā valsts Šauļos, Lietuvā, sāks Norvēģija ar iznīcinātājiem «F-16». Tos atbalstīs līdz šim vadošās valsts - Itālijas - Gaisa spēku iznīcinātāji «Eurofighter Typhoon». Savukārt Emari, Igaunijā, dežūru pārņems Lielbritānijas Gaisa spēki ar iznīcinātājiem «Eurofighter Typhoon», bet Malborkā, Polijā, izvietotie Beļģijas Gaisa spēku iznīcinātāji «F-16» dežūru turpinās līdz vasaras vidum.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu