Cer iedarbināt vēja ģeneratoru (21)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.zz.lv

Pēc vairāk nekā gada gaidīšanas jelgavniekam Uģim Glāzītim izdevies saņemt pašvaldības atļauju savas privātmājas dārzā 5.līnijā uzstādīt 12 metrus augstu vēja ģeneratoru. Kaut pašvaldības kūtrums iecirtis robu viņa budžetā, jo visu gadu nācies maksāt kredītu par sagādātajām iekārtām, U.Glāzītis cer, ka ģenerators pēc vairākiem gadiem varētu kļūt rentabls un ka pēc tādiem pieprasījums augs.

Jelgavas domes līdzšinējā sasaukuma pēdējā sēdē deputāti atbalstīja U.Glāzīša ieceri būvēt vēja ģeneratoru ar 20 kilovatu jaudu un 12 metru masta augstumu 5.līnijā. Pēc pašvaldības preses sekretāres Līgas Klismetas teiktā, domei šāds lēmums bijis darba kārtībā, jo vēl nav stājušies spēkā jaunie pilsētas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi, kas paredz individuālās apbūves zonās uzstādīt vēja ģeneratorus, bet, ņemot vērā drīzu to stāšanos spēkā, pašvaldībai būtu bezjēdzīgi to neļaut.

Iesniegumu, ka savā piemājas zemē vēlas būvēt vēja ģeneratoru, U.Glāzītis Jelgavas domē iesniedza 2008.gada 22.maijā.

«Tas bija kaut kāds murgs,» viņš raksturo vairāk nekā gada laikā piedzīvotos birokrātijas šķēršļus. Pašvaldības būvvalde sākotnēji gribējusi uzzināt, cik izdevīga būs tāda iekārta. Pēc tam atteikumu izsniegt atļauju vietējā vara pamatojusi ar bažām, ka ģeneratora darbība traucēšot sirds slimniekiem, kam ir sirds darbības stimulatori. Kaut arī beidzot deputāti nolēmuši dot atļauju ģeneratora būvei, U.Glāzītis oficiālu apstiprinājumu arvien nav saņēmis, un lēmums nav arī publicēts domes mājas lapā internetā.

Ekonomikas ministrijas Enerģētikas departamenta direktors Andris Kužnieks, komentējot U.Glāzīša ieceres Jelgavā būvēt nelielu vēja ģeneratoru, vērtējumu izsaka īsi: «Zemgalē jau nav vēja!», kā arī iesaka ļoti uzmanīgi rēķināt tādu iekārtu iegādes izdevīgumu.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu