Lielveikals diskriminējis pircējus - Latvijas pilsoņus (441)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vērīgi lielveikala «Elkor» klienti fiksējuši kādu atlaižu akciju, kas diskriminē Latvijas rezidentus. Pārdevēji «Elkor» veikalā Rīgā, Brīvības gatvē esot šķirojuši pircējus pēc valodas - ja tikusi uzrādīta Latvijas nepilsoņa vai nerezidenta pase, tad pirktajai precei tikusi piemērota 11% atlaide, savukārt Latvijas rezidentiem šāda atlaide tikusi liegta. Tiesībsargs to uzskata par diskriminācijas aizlieguma pārkāpumu, vēstīja LNT raidījums «Degpunktā».

Pēc saņemtajām lielveikala «Elkor» klientu sūdzībām raidījums «Degpunktā» bija devies uz attiecīgo veikalu Brīvības gatvē Rīgā, kā «pircēju» sev līdzi ņemot krieviski runājošo Aleksandru. Ierakstā ar slēpto kameru raidījums guvis apstiprinājumu no veikala pārdevēja puses, ka Aleksandrs,

ja vien uzrādīs pasi, varēs saņemt atlaidi par pirkumu.

Pārdevējs klientam skaidrojis, ka tas esot uzskatāms par labas gribas žestu.

Pēc fakta konstatācijas «Degpunktā» centās sazināties ar veikala vadību, lai uzklausītu viņu viedokli, vai tāda akcija tiek īstenota. Ar sekretāres starpniecību tika lūgts, lai raidījums rakstiski nosūta savus jautājumus, un uz tiem tikšot atbildēts. Gaidot atbildes no mārketinga daļas, raidījums par šādu Latvijas rezidentus ignorējošu atlaižu akciju informēja Latvijas Tiesībsarga biroju.

Uzzinot par šādu «Elkor» realizētu atlaižu akciju, Tiesībsarga biroja darbinieki pauduši par to sašutumu un paši sazinājušies ar veikala vadību, lūdzot iesniegt precīzāku informāciju un paskaidrojumus par to, kādēļ veikalā ieviesta tieši šāda atlaižu sistēma.

Tiesībsarga biroja pārstāve Šarlote Bērziņa intervijā «Degpunktā» atzina, ka no «Elkor» tika saņemta atbilde, ka uzņēmums patiesi šādu akciju realizējis šā gada martā, kuras laikā

Latvijas nerezidentiem tika sniegta 11% atlaide par pirkumu.

Līdz ar to Bērziņa uzsvēra, ka «Elkor» realizētā akcija ir diskriminācijas aizlieguma pārkāpums, kas noteikts Patērētāju tiesību aizsardzības likumā. Turklāt šai akcijai neesot saskatāms objektīvs mērķis un pamatojums, kādēļ atlaides piešķirtas tieši nerezidentiem.

«Šajā gadījumā, ja veikals atrodas Latvijā un nevar ieiet veikalā un saņemt to pašu atlaidi, ko attiecīgi ienākot ārvalstnieks, tad tas ir uzskatāms par diskriminācijas aizlieguma pārkāpumu pret latviešiem, pret Latvijā dzīvojošiem pilsoņiem un Latvijas rezidentiem,» pauda viedokli Bērziņa.

Kā vēstīja «Degpunktā», «Elkor» pārstāvji Tiesībsargam paskaidrojuši, ka piešķirt atlaides nerezidentiem izvēlējušies šādu apsvērumu dēļ: lai piesaistītu papildu līdzekļus Latvijas ekonomikā, radītu Latvijā pievilcīgus apstākļus ārzemju tūristiem, kā arī piesaistītu jaunus ārzemju klientus, piedāvājot viņiem īpašus iepirkšanās nosacījumus. Lai saņemtu 11% atlaidi, personai pieticis ar to, ka tā uzrādījusi personu apliecinošu dokumentu, kas apliecina atbilstību šai akcijai.

Lai arī Tiesībsargs pateicas uzņēmumam par skaidrojumu, tas nebūt nenozīmējot to, ka pārkāpums nav noticis. Diez vai uzņēmums saņems sodu, taču Tiesībsargs vērsīsies pie uzņēmuma un tam norādīs, ka šāda rīcība nav pieļaujama.

Bērziņa sacīja: «Paši mēģinām panākt izlīgumu vienošanās ceļā, ka uzņēmums apņemas turpmāk neveikt šādas darbības. Ja tas attiecīgi netiks darīts, var uzlikt administratīvo sodu.»

Arī «Degpunktā» saņēmis atbildes no uzņēmuma pārstāvjiem. Tie norādījuši, ka šīs akcijas mērķis bijis sildīt Latvijas ekonomiku. Arī raidījumam «Elkor» apliecināja, ka šāda akcija notikusi martā un ārvalstu klienti piesaistīti, reklamējoties izdevumos «Railway» un «Riga Now».

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (441)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu