Meža nozarē par katru darījuma latu nodoklis ir 2 santīmi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mežsaimniecības un koksnes apstrādes nozarēs uz vienu kopējās darījumu vērtības latu 2010.gadā samaksāti nodokļi divu santīmu apmērā, liecina Finanšu ministrijas dati.

Kā norādīja ministrijas Komunikāciju daļas vadītājs Aleksis Jarockis, aprēķinot rādītāju, noteikta mežsaimniecības un koksnes apstrādes nozares pārstāvošo nodokļu maksātāju Valsts ieņēmumu dienesta administrēto ieņēmumu attiecība pret nozares deklarēto kopējo darījumu vērtību, izņemot ieņēmumus no AS "Latvijas Valsts meži" (LVM) maksājumiem par valsts kapitāla izmantošanu.

Nozare: aprēķins ir statistika

Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss akcentēja, ka iegūtais rādītājs nav korekts un neliecina par patieso situāciju.

"Rādītājs, ka uz vienu darījuma latu nodokļos ir aizgājuši divi santīmi, neko vēl neparāda. Šis cipars iegūts, saskaitot iedzīvotāju ienākuma nodokļa, sociālā nodokļa un uzņēmuma ienākuma nodokļa ieņēmumus, atņemta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pārmaksa un izdalīta uz nozares apgrozījumu. Ņemot vērā nozares specifiku - Latvijas tirgū tiek realizēta tikai niecīga daļa no nozares saražotā gala produkta -, nav korekti ņemt vērā PVN pārmaksu," skaidro Klauss.

Viņš klāsta, ka valsts paliek parādā uzņēmumam par PVN tādēļ, ka izejmateriāli pērn iepirkti ar PVN 21% likmi, bet gala produkti eksportēti ar 0% PVN.

"Par meža nozares uzņēmumu iepirkto līmi, iekārtām un furnitūru PVN maksājumu valsts budžetā veic citas nozares uzņēmumi - šo produktu pārdevēji -, tādējādi tie var lepoties ar lielām PVN iemaksām uz meža nozares rēķina," piebilst Klauss.

Savukārt, ja netiekot ņemta vērā PVN pārmaksa, no viena darījuma lata valsts budžetā ieplūduši 4,7 santīmi.

Vienlaikus no FM datiem izriet, ka nodokļu un nodevu ieņēmums uz vienu meža nozarē darbojošos nodokļu maksātāju 2010.gadā bijis 6200 lati. Jarockis skaidro, ka rādītājs aprēķināts, dalot šīs nozares kopējos Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrētos ieņēmumus ar šīs nozares nodokļu maksātāju juridisko personu skaitu, izņemot ieņēmumus LVM maksājumiem par valsts kapitāla izmantošanu.

Nozares ieņēmumi - 29 miljoni

Kopumā meža nozarē strādājošo uzņēmumu nodokļu un nenodokļu ieņēmumi pērn bijuši 29 miljoni latu, kas ir 0,7% no VID administrējamiem ieņēmumiem, tai skaitā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) 35,24 miljonu latu apmērā, iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) 23,1 miljona apmērā, uzņēmumu ienākuma nodoklis 11,13 miljonu latu apmērā un citi nodokļu ieņēmumi, no kā atņemtas PVN atmaksas 42,75 miljonu latu apmērā.

Klauss iebilst, ka PVN atmaksas rādītāju ņemšana vērā kopējā ainā rada neobjektīvu priekšstatu par meža nozares maksāto nodokļu apjomu.

"Ja paraugās tikai uz IIN un VSAOI, tad meža nozares iemaksas veido vairāk nekā 3% no kopējiem valsts IIN un VSAOI ieņēmumiem. Lai varētu novērtētu šo rezultātu, der to salīdzināt ar ministrijas apskatīto meža nozares apakšnozaru devumu iekšzemes kopproduktā (IKP) caur pievienotās vērtības prizmu, kas 2009.gadā bija 3,3%," uzsver Klauss.

Nozarē nodarbināti 30 000 cilvēku

Tāpat ministrija esot analizējusi darba devējus, kas nodarbina 29 663 darba ņēmējus, kas veido 3,2% no strādājošajiem 2010.gadā.

Jau ziņots, ka šā gada pirmajos sešos mēnešos Latvijas meža nozares eksports sasniedzis 595,65 miljonus latu. Kopējais meža eksports bijis par 26,4% lielāks nekā attiecīgajā periodā pērn.

Lielākie eksporta tirgi Latvijas meža nozares produkcijai bijusi Zviedrija, Vācija un Lielbritānija. Kopumā uz Zviedriju eksportēta produkcija 18,3% no kopējā apjoma 109,162 miljoniem latu vērtībā, uz Vāciju - 11,4% no kopējā apjoma 68,042 miljoniem latu vērtībā. Savukārt uz Lielbritāniju eksports veidojis 11,3% no kopējā apjoma 67,6 miljonu latu vērtībā.

Savukārt pērn Latvijas meža nozare eksportējusi produkciju 1,022 miljardu latu vērtībā, kas ir par 46% vairāk nekā 2009.gadā, kad meža nozares eksporta vērtība bijusi 699,329 miljoni latu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu