Surogātpasta izplatītājus apkalpo arī Latvijas bankas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Preču reklamēšanas un pārdošanas surogātpasta sistēmas maksājumu infrastruktūru pasaulē apkalpo vien neliels skaits finanšu kompāniju, tajā skaitā trīs Latvijas bankas, atsaucoties uz Kalifornijas universitātes veikto pētījumu, vēsta kaitīgās programmatūras un surogātpasta apkarošanas vietne "Virus Bulletin".

Pētījumā norādīts, ka surogātpasta izplatītāju maksājumus apkalpo 14 finanšu kompānijas, tajā skaitā Latvijas bankas "DnB Nord", "Latvijas Krājbanka" un "Latvijas Pasta banka".

Savukārt pārējās kompānijas ir: Azerbaidžānas "Azerigazbank", Vācijas "B&S Card Service" un "Wirecard AG", Gruzijas "Cartu Bank", Kanādas "Canadian Imperial Bank of Commerce", Īslandes "Borgun Hf" un "Visa Iceland", Krievijas B&N, ASV "Wells Fargo", Maurīcijas "State Bank of Mauritius" un Sentkitsas un Nevisas "St. Kitts & Nevis Anguilla National Bank".

95% no tā dēvēto spameru darījumu finanšu plūsmas apkalpo vien trīs no minētajām 14 finanšu kompānijām, un tās ir "Azerigazbank" - aptuveni 60% no visiem darījumiem, "St. Kitts & Nevis Anguilla National Bank" - aptuveni 20% un "DnB Nord" banka - aptuveni 15% darījumu.

Savukārt pārējās 11 no minētajām bankām apkalpo atlikušos 5% darījumu.

Pētījuma autori uzsver, ka secinājums par nelielo iesaistīto banku skaitu varētu ievērojami palīdzēt surogātpasta izplatīšanas apkarošanā.

Vairāki analītiķi pat pauduši viedokli, ka ar Kalifornijas universitātes pētījumā iekļauto finanšu kompāniju slēgšanu faktiski sagrautu globālo surogātpasta izplatīšanas tīklu.

"Virus Bulletin" gan informē, ka Latvijas "DnB Nord" Norvēģijas mātesuzņēmums jau paspējis norādīt, ka Latvijas banka vairs neapkalpojot ar surogātpasta izplatīšanu saistīto klientu.

Kalifornijas universitātes pētnieki aplūkoja 93 miljonus dažādu surogātpasta URL adrešu, kas saistītas ar 18 miljoniem dažādu interneta domēnu.

Šī analīze arī ļāva identificēt trīs nozīmīgākās ar surogātpasta starpniecību reklamētās un pārdotās preču grupas - farmācijas produkti, dažādu pazīstamu preču pakaļdarinājumi un programmatūra.

Tajā pat laikā pētījumā arī secināts, ka lielākā daļa pašlaik izsūtītā surogātpasta gan nepiedāvā tiešā veidā iegādāties dažādas preces.

Pētījumā arī secināts, ka gandrīz visi pirkumi, kas veikti saistībā ar surogātpasta saņemšanu, noveduši pie iegādātās preces piegādāšanas, tādējādi šajā jautājumā spameriem varot uzticēties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu