"Izzi" vēlas pilnībā nopirkt "Baltkom"

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pēc padziļinātas kabeļtelevīzijas un elektronisko sakaru kompānijas "Baltkom" izpētes kabeļtelevīzijas operatora "Izzi" īpašnieki un investori nolēmuši atteikties no abu kompāniju vienlīdzīgas apvienošanās un izteikt piedāvājumu nopirkt 100% "Baltkom" kapitāla daļu.

No sadarbības ar Pēteri Šmidri vēlas atteikties pilnībā

Vienlaikus "Izzi" pieprasītu "Baltkom" dibinātāja un vadītāja Pētera Šmidres atkāpšanos no jebkādām saistībām ar "Baltkom", to intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja "Izzi" valdes priekšsēdētājs Helmuts Kols.

Kols sacīja, ka "Izzi" īpašnieki, kas pastarpināti ir investoru grupa, kam pieder Luksemburgas holdingkompānija "Contaq Latvia Cable Holding S.a.r.l", jau vairākus gadus centušies iegūt "Baltkom", lai veidotu kompāniju, kas spētu konkurēt ar SIA "Lattelecom", un šis mērķis nav mainījies.

"Esam dziļi ieskatījušies "Baltkom", visu izanalizējuši un mainījuši savu piedāvājumu.

Sacījām Pēterim [Šmidrem], ka neesam vairs ieinteresēti abu kompāniju apvienošanā. Mēs gribam nopirkt visu "Baltkom","

sacīja Kols.

Konkurences Padomes noteiktajos termiņos apvienošanās vairs nav iespējama

"Izzi" vadītājs norādīja, ka darījums ar "Baltkom" vairs nav iespējams Konkurences padomes (KP) pērn atļautajā laikā līdz 15.aprīlim, taču viņš netic, ka termiņa pagarināšanai un darījuma atļaušanai pārpirkšanas, nevis apvienošanās formā KP varētu likt kādus šķēršļus. Pēc KP atļaujas atjaunošanas, "Baltkom" īpašniekiem piekrītot, darījums varētu notikt sešu nedēļu laikā, Kols teica.

"Vairs nav nekādu izredžu, ka mēs varētu apvienoties KP nosacītajos termiņos. Ja notiks darījums - un tā veiksmes iespējas vērtēju 50 pret 50 - jebkurā gadījumā būs atkal jāvēršas KP," sacīja Kols.

Kols sarunā ar "Nozare.lv" arī atklāja, ka uz "Baltkom" pretendē vēl viens uzņēmums, taču nevēlējās atklāt tā identitāti. No savas ilggadējās pieredzes kabeļtelevīzijas un telekomunikāciju nozarē Kols teica, ka šādos darījumos parasti ir divi vai vairāki pretendenti, kas, viņaprāt, esot normāli un nākot par labu uzņēmuma pārdevējam.

"Izzi" sevi uzskata par darījuma stiprāko pusi

"Ja "Izzi" īpašnieki nopirks "Baltkom", viņam nākotnē nav nekāda loma uzņēmumā. Ko otrs pretendents viņam piedāvā, to es nezinu," sacīja Kols, gan liekot noprast, ka "Izzi" iespējamā darījumā uzskatāms par stiprāko pusi.

Kols arī atklāja, ka investori par "Baltkom" pirkšanu interesējušies, pat pirms tie izvēlējās nopirkt toreizējo kabeļtelevīzijas operatoru "Izzi".

"Ar Šmidri runājām, vēl pirms nopirkām "Izzi". Pirmās sarunas ar viņu bija pirms "Izzi" pirkšanas darījuma. "Baltkom" esam aplūkojuši jau trīs gadus," sacīja Kols.

Izziņai: "Baltkom" pārvaldīšanas struktūra

Kopš 2009.gada 28.oktobra "Baltkom" lielākais īpašnieks ar 99,92% kapitāldaļu ir AS "New Life Holding". Pārējie 0,08% uzņēmuma kapitāldaļu joprojām pieder VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs". Līdz tam 99,92% kapitāldaļu īpašnieks bija SIA "Alīna", kurā 75% kapitāldaļu pieder Šmidrem, bet 25% - Jurim Mazarevičam.

"Baltkom" dibināts 1991.gadā kā kabeļtelevīzijas operators, vēlāk ieguva otro mobilo sakaru licenci Latvijā, bet mobilo sakaru biznesu pārdeva Zviedrijas "Tele2" koncernam 2001.gadā.

Par "Izzi"

"Izzi" sākotnēji dibināts 1994.gadā un no 1997.gada pakāpeniski pārgāja zviedru "Telia AB" (tagad "TeliaSonera") īpašumā, bet 2004.gadā tika pārdots Latvijas investoriem, mainot nosaukumu no "Telia Multicom" uz "Izzi". 2008.gadā "Izzi" nopirka Eiropas investori.

Jau ziņots, ka 2010. gada vasarā "Izzi" un "Baltkom" paziņoja par nodomu apvienoties, un pērn novembrī KP piekrita darījumam un izsniedza atļauju apvienoties, ievērojot zināmus noteikumus, kas ir spēkā līdz 2011.gada 15.aprīlim. Nosacījumos cita starpā teikts, ka apvienotajam uzņēmumam būs liegts piemērot uz konkurentu izslēgšanu vērstu cenu politiku Rīgā, Balvos, Jēkabpilī un Ludzā attiecībā uz maksas televīzijas pakalpojumu sniegšanu, kā arī uzdots nodrošināt, ka akcijas un piedāvājumi, kas vērsti uz potenciālajiem maksas televīzijas pakalpojumu klientiem, ir vienādi visā Latvijas teritorijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu