Latvijas koka māju ražotāji konkurē ar cenām un kvalitāti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas koka māju ražotāji Eiropā konkurē ar kvalitāti un nedaudz zemākām cenām, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" stāstīja SIA "Zemgales tehnoloģiskais centrs" direktors Māris Avotiņš.

Avotiņš stāstīja, ka konkurence starp koka māju ražotājiem valda ne tikai Latvijas ražotāju starpā, bet to rada arī ražotāji Eiropā. "Konkurentu ir ļoti daudz, bet tie, kas zina Latvijas ražotājus, novērtē kvalitāti un nedaudz zemākās cenas. Poļu un rumāņu ražotāju cenas ir krietni zemākas, tāpēc ar šo valstu ražotājiem konkurēt ir grūti, toties varam konkurēt ar lietuviešiem un igauņiem, kur ražotāju cenas ir ļoti līdzīgas," stāstīja Avotiņš.

Avotiņš atklāja, ka Latvijas ražotāji visai bieži savā starpā konkurē Eiropā, kur ražotājus bieži vien neizvēlas piedāvātās cenas dēļ, un kā piemēru minēja 2009.gadā noslēgto 700 000 latu vērto līgumu par ēku būvniecību Šveicē, kur "Zemgales tehnoloģiskā centra" piedāvājums bijis dārgāks, nekā piedāvājuši citi pretendenti.

Vaicāts, kādā veidā uzņēmums atrod klientus, Avotiņš norādīja, ka klienti pārsvarā uzņēmumu uzrunājot paši. ""Zemgales tehnoloģiskais centrs" ar koka māju ražošanu un būvniecību nodarbojas 20 gadus, un šo gadu gaitā esam dibinājuši daudz kontaktu, kā arī neesam mainījuši uzņēmuma nosaukumu. Ja kādam ir saglabājusies "Zemgales tehnoloģiskais centra" pirmā vizītkarte, viņš ar šo kontaktu palīdzību var mūs atrast. Tāpat projektu realizācijas gaitā svarīgi uzturēt ciešu kontaktu ar pasūtītāju, nevis vienkārši izpildīt pasūtījumu. Mums ir svarīgi dibināt ciešākas saites," uzsvēra Avotiņš.

Tajā pašā laikā Avotiņš atzina, ka uzņēmuma pārdošana līdz šim bijusi pasīva, tāpēc tuvākā nākotnē tā varētu aktivizēties konkrētāk ar dalību starptautiskās izstādēs. "Līdz pagājušam gadam Latvijā katru gadu izstādēs prezentējam jaunu māju, bet ārzemēs lielo izmaksu dēļ to vēl nevaram atļauties, jo Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras programma neatmaksā mājas eksponēšanu," norādīja Avotiņš.

"Zemgales tehnoloģiskais centrs" dibināts 1991.gadā, un uzņēmums nodarbojas ar koka paneļu māju ražošanu un būvniecību.

2010.gadā "Zemgales tehnoloģiskais centrs" 100% saražotās produkcijas eksportējis. Uzņēmuma lielākie eksporta tirgi ir Norvēģija un Šveice.

Uzņēmuma īpašnieks ir Māris Avotiņš, un tā pamatkapitāls ir 2000 latu.

2007.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 1,16 miljoni latu un peļņa 131 791 latu. 2008.gadā apgrozījums bija 728 289 latus, savukārt zaudējumi - 45 625 latu. 2009.gadā apgrozījums bija 252 377 lati, bet peļņa - 42 046 lati. 2010.gadā uzņēmuma apgrozījums sasniedza 700 000 latu un nopelnīja 70 000 latu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu