Valstij izdevies iekļūt "Latvijas Finierī" (29)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

VAS "Latvijas Valsts meži" (LVM) nopirkuši pirmās desmit AS "Latvijas Finieris" (LF) akcijas un ir gatavi pirkt vēl, raksta laikraksts "Diena".

Pēc LF iepriekš sniegtajiem datiem, šīs akcijas veido aptuveni 0,3% no kopējā akciju skaita.

LVM ir izdevies nopirkt desmit pārdošanā izliktās LF akcijas, jo neviens no līdzšinējiem LF akcionāriem nav izmantojis savas akciju pirmpirkuma tiesības, skaidroja LVM pārstāvis Tomass Kotovičs.

Samaksāto summu neatklāj

Viņš sacīja, ka darījums noticis pagājušajā nedēļā, taču neatklāja, cik daudz LVM samaksājuši par šīm LF akcijām, jo tā ir konfidenciāla informācija. Kotovičs atzina, ka par savu akciju pārdošanu interesi izrādot arī citi LF akcionāri, taču neviens no viņiem ar konkrētu piedāvājumu LVM pagaidām nav vērsies. Ja tādi būs, LVM ir gatavi turpināt pirkt LF akcijas par tirgum atbilstošu cenu.

Kļūstot par LF akcionāru, LVM kā jebkuram akcionāram ir LF akciju pirmpirkuma tiesības. Tas būtiski var apgrūtināt Krievijas koncerna "Sveza" plānus tikt pie LF akcijām, ko Krievijas kompānija vēl nesen aktīvi piedāvāja pirkt no esošajiem LF akcionāriem. Par to, kā šis LVM solis ietekmēs koncerna "Sveza" tālākos plānus attiecībā uz LF, Krievijas kompānijas atbildi "Dienai" neizdevās iegūt.

Cenšas pasargāt no agresīvās pārņemšanas

Valsts LVM personā vēlējās iegādāties LF akcijas, lai šo meža nozarei stratēģiski svarīgo kompāniju pasargātu no Krievijas koncerna "Sveza" tīkojumiem. Konkurējošais Krievijas saplākšņa ražotājs oktobra vidū piedāvāja pirkt LF akcijas par nominālvērtību. Eksperti "Sveza" piedāvāto cenu par LF akciju vērtēja kā zemu, bet tās mēģinājumus kļūt par LF akcionāru kā agresīvus un naidīgus.

Aptuveni mēnesi pēc "Sveza" piedāvājuma cīņā par LF akcijām iesaistījās valsts mežu apsaimniekotājs LVM. Tas paziņoja: tā kā "Sveza" plāni par LF turpmāko attīstību nav skaidri, LVM ir gatavi pirkt LF akcijas, ja šādi piedāvājumi tiktu izteikti. Decembrī tādi arī bija no diviem akcionāriem kopumā par desmit akciju pārdošanu, kam akceptu janvārī deva valdība. Darījumu varēja nobremzēt jebkurš no līdzšinējiem LF akcionāriem, ja izmantotu savas akciju pirmpirkuma tiesības, taču tas nenotika.

LF gada pārskats liecina, ka kompānijas kopējais pamatkapitāls ir 40,45 miljoni latu, ko veido 7242 akcijas. Tostarp ir 3364 akcijas ar nominālvērtību 10 000 latu ar balsstiesībām un garantētu dividendi, 338 ir personāla akcijas arī ar nominālvērtību 10 000 latu, bet bez balsstiesībām un ar garantētu dividendi, 3059 akcijas ir ar nominālvērtību 1000 latu, kurām ir ierobežotas balsstiesības ar garantētu dividendi, bet 482 akcijas ir priekšrocību akcijas, nominālvērtība 1000 latu, kurām nav balsstiesību, bet ir garantētas dividendes.

LF apgrozījums 2010.gadā sasniedzis 100 miljonus latu, kas ir par 44,7% vairāk nekā 2009.gadā, kad apgrozījums bija 69,1 miljons latu, liecina koncerna neauditētie dati.

LF dibināts 1992.gada 2.oktobrī. Tās dibinātāji ir LF ražošanas apvienības darbinieki - 209 fiziskas personas no trijām saplākšņa ražošanas rūpnīcām - "Lignums", "Latvijas bērzs" un "Furnieris", kuru apgrozījums tolaik bija 9,2 miljoni latu gadā.

Biznesa žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un "NASDAQ OMX Riga" 2010.gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" LF ar uzņēmuma vērtību 31,48 miljoni latu ierindojas 56.vietā.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu