FKTK sākusi apjomīgu apdrošināšanas brokeru pārbaudi (15)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) sākusi apjomīgu apdrošināšanas brokeru pārbaudi, jo pastāv aizdomas par neatļautu naudas piesavināšanos, raksta laikraksts "Dienas Bizness".

Finanšu uzraugs pilnīgi visām vairāk nekā 100 apdrošināšanas brokeru kompānijām izsūtījis aicinājumu atsūtīt apdrošināšanas un pārapdrošināšanas kontu apgrozījumu par 2010.gadu, kuros tiek turētas apdrošināšanas un pārapdrošināšanas prēmijas un citi maksājumi, kas saņemti saskaņā ar noslēgtajiem apdrošināšanas līgumiem.

Apdrošināšanas brokeru sabiedrībām jābūt vismaz diviem kontiem, no kuriem viens ir kompānijas konts ikdienas saimnieciskās darbības vajadzībām un otrs - speciālais konts (vai vairāki dažādās bankās), caur kuru vienīgā naudas plūsma saistīta ar klienta iemaksātajām apdrošināšanas prēmijām, to pārskaitīšanu apdrošinātājam un komisijas naudas saņemšanu. Ja no šī konta ir nopirkts kaut vai zīmulis vai šie naudas līdzekļi izmantoti, piemēram, kā līdzfinansējums nekustamā īpašuma iegādei, tas ir smags pārkāpumus, jo tādā veidā brokeris faktiski ir piesavinājies svešu naudu.

"Gjensidige Baltic" Brokeru nodaļas vadītāja Sanita Glovecka atklāja, ka pret dažām brokeru kompānijām jau ir ierosināta krimināllieta par naudas līdzekļu piesavināšanos.

Brokeriem maksāšanas problēmas saasinājās 2008., 2009. un turpinājās 2010.gadā, bet, iespējams, daža laba brokera speciālā konta naudas plūsma tikusi sabojāta jau iepriekš. Ja likums tiktu ievērots, tad nebūtu problēmu norēķināties ar apdrošinātājiem.

Ja FKTK konstatē pārkāpumus, tā savas kompetences ietvaros var anulēt licenci, uzlikt sodu vai brīdināt. Apdrošināšanas pircējus šīs brokeru un apdrošinātāju problēmas neskar, jo polise stājas spēkā, tiklīdz samaksāta nauda - neatkarīgi no tā, vai brokeris norēķinājies ar apdrošinātāju.

Kā raksta "Dienas Bizness", FKTK šādu "melno zvirbuļu" izķeršanu rīko pirmo reizi. Iepriekš vairāk par parakstīto prēmiju atskaitēm brokeriem nav nācies iesniegt. Iespējams, tāpēc daudzi apdrošināšanas brokeri ir satraukušies.

Tiem, kam viss kārtībā, satraukumam nav pamata, norāda FKTK biroja vadītāja Anna Dravniece, piebilstot, ka šos kontu izrakstus FKTK pieprasījusi pēc savas iniciatīvas. Izrādās, Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) līmenī apdrošinātāji runājuši par problēmām ar apdrošināšanas brokeru parādiem, un asociācija šo ziņu ir aiznesusi līdz FKTK.

LAA vadītājs Juris Dumpis atzina, ka apdrošināšanas brokeru parādi ir problēma. Signāli pienāk par to, ka, iespējams, nauda no speciālajiem kontiem tiek izmantota citiem mērķiem, un tāpēc arī izveidojušies parādi. Asociācija aicinājusi arī uzraugu pievērst uzmanību šim jautājumam.

Latvijas Apdrošināšanas brokeru asociācijas vadītājs Aigars Krūms pieļauj, ka FKTK kontrolējošās aktivitātes saistītas ar to, ka pagājušā gada laikā dažas brokeru sabiedrības izslēgtas no reģistra sakarā ar nespēju norēķināties. "Man radās iespaids, runājot ar FKTK amatpersonām, ka patiesībā viņiem negribētos pieļaut, ka apdrošinātājs raksta - "mums te kaut kas notiek", bet FKTK jāreaģē uz esošo nodarījumu sekām. Šāds FKTK pieprasījums darbojas kā preventīvs pasākums, kas disciplinē. Tam būs pozitīva ietekme tirgū."

Pēc Krūma teiktā, ik gadu caur apdrošināšanas brokeriem parakstīto prēmiju apjoms pieaug, un 2010.gada deviņos mēnešos tie bijuši aptuveni 35%-40% no kopējām prēmijām. Proti, caur brokeru kontiem kopumā izgājuši vismaz 60 miljoni latu. No šīs summas apdrošināšanas brokerim pienākas atlīdzība procentuālā izteiksmē. Treknajos gados šī komisija bijusi 20%-25%, bet patlaban tā esot sarukusi vidēji līdz 10%.

Brokeri pērn kopumā saņēmuši vismaz sešus miljonus latu. Aptaujājot apdrošinātājus, var secināt, ka atsevišķi brokeri palikuši parādā ievērojamas summas - viens brokeris vienam apdrošinātajam 20 000-50 000 latu un vairāk.

Patlaban turpina darboties 102 apdrošināšanas brokeri, līdz šim licences anulētas 35 kompānijām, tai skaitā 2009.gadā 13 kompānijām, bet 2010.gadā - 18. Pagājušā gada otrajā pusē darbu sāka sešas jaunas apdrošināšanas brokeru kompānijas. Krūms domā, ka brokeru kompāniju skaitam vajadzētu samazināties līdz 60-80 kompānijām.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu