"Eesti Energia" iegādājusies bioenerģijas uzņēmumu Latvijā (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Igaunijas enerģētikas kompānija "Eesti Energia" iegādājusies 90% enerģijas ražošanas uzņēmuma SIA "Valkas bioenerģijas kompānija" daļas, šodien raksta "Dienas Bizness".

Otrdien mainīts arī Valkas uzņēmuma nosaukums uz SIA "Enefit Power&Heat Valka".

"Eesti Energia" meitasuzņēmuma SIA "Enefit" vadītājs Aivars Tihane laikrakstam nekomentēja šo darījumu, norādot, ka nākamnedēļ Latvijā ieradīsies "Eesti Energia" valdes priekšsēdētājs Sandors Līvs, kad arī tiks sniegta oficiāla informācija gan par šo darījumu, gan citiem "Eesti Energia" plāniem Latvijā.

"Eesti Energia" līdz šim Latvijas tirgū darbojās vienīgi kā ar AS "Latvenergo" konkurējošs elektroenerģijas pārdevējs. Pirmo reizi Igaunijas kompānija ir iegādājusies Latvijā arī savu elektroenerģijas ražošanas uzņēmumu.

Igaunijas uzņēmumam izdevies palielināt savu ietekmi Valkas uzņēmumā, palielinot uzņēmuma pamatkapitālu no 100 000 līdz 250 000 latu. "Eesti Energia" Valkas bioenerģijas kompāniju iegādājās no Nīderlandes uzņēmuma "Host Energo", kuram iepriekš piederēja 75% uzņēmuma daļas. Holandes uzņēmums bijis dalībnieks kopš Valkas uzņēmuma izveidošanas 2001.gadā. Otrs Valkas kompānijas īpašnieks, kam pieder daļas 25 000 latu apjomā, ir Valkas dome, kuras dalība uzņēmumā savukārt samazinājusies no 25% līdz 10%.

"Eesti Energia ar šo darījumu izmanto biznesa iespēju investēt rentablā projektā Latvijā. Lai gan tas ir neliels, tomēr darbojas ar elektroenerģijas iepirkuma atbalsta shēmu palīdzību, līdz ar to nav uzskatāms par tiešu konkurentu "Latvenergo". "Latvenergo" stratēģija nav investēt šādos projektos, tajā skaitā citās Baltijas valstīs, jo mēs fokusējamies uz liela apjoma elektroenerģijas ražošanu," uzskata AS "Latvenergo" valdes loceklis Uldis Bariss.

Savukārt "Latvenergo" bijušais valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons pieļauj iespēju, ka "Eesti Energia" šādā veidā mēģina ar atjaunojamo energoresursu stacijām uzlabot savu energobilanci, jo Igaunijā elektrības ražošana notiek galvenokārt ar vidi piesārņojošo degakmeni.

"Pēc viena uzņēmuma pirkšanas runāt par "Eesti Energia" ekspansiju Latvijā nevar, un tur jau arī nav nekas ļauns. Tāpat Latvijas uzņēmumi pārceļ ražošanu uz Lietuvu un Igauniju. Savulaik arī "Latvenergo" tika piedāvāta šī Valkas uzņēmuma pirkšana, taču "Latvenergo" atteicās, jo nesaskatīja šajā projektā ekonomisko pamatojumu. Tobrīd Valkas bioenergokompānijas vietā bija tikai liela būvbedre un pietiekami nopietnas saistības. Ir tikai normāli, ja Igaunijas uzņēmums šo projektu ir novērtējis," sacīja Miķelsons.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu