Politiķi grib mazināt Latvijas Bankas neatkarību (168)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vienlaikus ar dažādiem valsts budžeta konsolidācijas pasākumiem koalīcija apspriedusi arī iespējas samazināt Latvijas Bankas (LB) administratīvos izdevumus, tostarp arī iespēju bankas darbinieku algas iekļaut vienotajā atalgojuma sistēmā.

Nav dūmu bez uguns

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis atzina, ka neesot "dūmu bez uguns" un par šo tēmu esot runāts visu kopējo konsolidācijas pasākumu kontekstā.

"Par to runājām kā par visiem citiem konsolidācijas pasākumiem. Ja visi ierobežo izdevumus, tad kāpēc ne viņi?" sacīja Brigmanis.

"Vienotības" frakcijas vadītāja vietniece Ilze Viņķele sacīja, ka par LB esot runāts, bet tas esot bijis vairāk "emocionāli un varbūtības formā".

Pēc Viņķeles teiktā, par konkrētām izdevumu mazināšanas pozīcijām saistībā ar LB neesot runāts. Esot atzīts, ka par LB ir jārunā, bet tas nebūšot šā budžeta jautājums.

LB pretojas izdevumu mazināšanai

Kā ziņots, LB pārstāvji iepriekš centīgi pretojušies iekļaušanai vienotajā atalgojuma sistēmā, norādot, ka Eiropas centrālās bankas noteikumi nosaka LB neatkarību un tādēļ šāda rīcība nebūtu pieļaujama. Saeimā iepriekš tika runāts, ka

koalīciju un valdību esot nokaitinājis LB pārstāvju paustais par "pārāk rožainajām prognozēm" saistībā ar iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumu un izteikumi par "beigta kaķa atlēcienu".

Mēnesī saņem Ls 8120

Saskaņā ar LB mājaslapā publicēto pārskatu par darbinieku darba algām pēc amatu grupām šā gada 1.oktobrī LB prezidenta Ilmāra Rimšēviča mēnešalga bijusi 6790 lati. Viņa vietnieks Andris Ruselis saņēmis 5740 latus, bet piecu padomes locekļu atalgojums ir 4445 lati.

Bankas valdes priekšsēdētājs mēnesī saņem 4445 latu, bet valdes priekšsēdētāja vietnieks Reinis Jakovļevs 4930 latus.

Patlaban lielākā alga LB ir par ārvalstu rezervju pārvaldīšanu atbildīgās pārvaldes vadītājam - 8120 lati.

Saskaņā ar pārskatu LB zemāko mēnešalgu saņem apkopēji un sētnieki - no 270 līdz 315 latiem. Savukārt administratīvi saimniecisko darbinieku, piemēram, saimniecības speciālistu, pārziņu un strādnieku, alga ir robežās no 350 līdz 970 latiem. Naudas kasieri un apstrādātāji saņem no 830 latiem līdz 1300 latiem.

Pārvalžu vadītāji, viņu vietnieki, struktūrvienību vadītāji un arī speciālisti var rēķināties ar vismaz 800 latu mēnešalgu, kas atkarībā no ieņemamā amata var sasniegt pat vairāk nekā 5000 latu.

Komentāri (168)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu