"Latvijas Finiera" mazie akcionāri sāk apvienoties (18)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Viens no "Latvijas Finiera" mazajiem akcionāriem Armands Apfelbaums sācis pārējo akcionāru apvienošanas procesu, lai par iespējami lielāku cenu pārdotu uzņēmuma akcijas, raksta laikraksts "Dienas Bizness".

"Latvijas Finiera" 13 akciju īpašnieks Apfelbaums norāda, ka pēc Krievijas kompānijas "Sveza" izteiktā publiskā piedāvājuma iegādāties "Latvijas Finiera" akcijas par to nominālvērtību pie viņa vērsušies vairāki esošie akcionāri ar jautājumu, ko darīt - pārdot vai nepārdot, vai tiek piedāvāta atbilstoša cena. Tas viņam licis aizdomāties par iespējamu vairāku akcionāru apvienošanu, lai izveidotu nopietnu paketi ne tikai labākas cenas iegūšanai par vienu "Latvijas Finiera" akciju, bet arī iespējai ietekmēt lēmumu pieņemšanu, piemēram, akcionāru sapulcēs.

Pēc Apfelbauma un viņa piesaistīto partneru "DB Partners" un "BDO Zelmenis&Liberte" pārstāvju teiktā, līdz šim faktiski 10-15 gadus lēmumus pieņēma mazāk nekā 15% "Latvijas Finiera" akciju īpašnieki, no kuriem nedaudz virs 10% pieder "Latvijas Finiera" meitasuzņēmumam SIA "Troja", kurā četri ar Biķu ģimeni saistīti akcionāri kopumā kontrolē virs 80% daļu, bet tuvu 3% "Latvijas Finiera" akciju piederot padomes priekšsēdētājam Jurim Biķim.

"Tas parāda, kā viena šaura akcionāru grupa var kontrolēt milzīgu uzņēmumu," uzsver "BDO Zelmenis&Liberte" pārstāvis Jānis Zelmenis, kurš pirms dažām dienām tapušajā "Finiera akcionāru apvienošanas projektā" atbild par juridiskiem jautājumiem. Tomēr jebkurā akcionāru sabiedrībā pienāk laiks, kad statuss tiek apšaubīts un kad cilvēki sāk uzdot jautājumus, vai viss ir tik rožaini. Jautājums esot tikai par to, ka akcionāri sanāk kopā, lai varētu saprast akciju vērtību un attiecīgi izlemt par labu pārdošanai vai ietekmes parādīšanai, sākot oponēt lēmumu pieņemšanā.

""Latvijas Finiera" akcionāri šobrīd ir vismazāk novērtētie akcionāri Latvijā. Kā Amerikā saka - nepiedienīgu piedāvājumu izteikt nav nepiedienīgi, bet rodas jautājums, vai to pieņem vai nepieņem. Šajā ažiotāžā ap paralēlo piedāvājumu pārdot akcijas mēs vairāk uzskatām, ka viens nav karotājs, bet akcijas varētu iegūt milzu vērtību, ja apvienotos vairāki akcionāri," skaidroja Zelmenis.

Ideja ir vienkārša: ja tiek pārdota viena akcija, tad tās cena ir viena, bet, ja potenciālajam investoram piedāvā, piemēram, 50% akciju paketi, tad cena ir krietni augstāka un, pēc advokāta teiktā, jo vairāk apvienosies akcionāri, jo lielāka iespēja par vienu akciju saņemt 30 000 latu, kas būtu akcijas nominālvērtība, reizināta ar trīs.

Ja arī "Latvijas Finiera" akcionāriem kopā ar konsultantiem izdosies atrast investoru, kuru vidū var būt, piemēram, investīciju fondi vai attiecīgās nozares uzņēmumi, izņemot "Sveza Invest Limited", tad jebkurā gadījumā pirmpirkuma tiesības ir esošajiem akcionāriem, kuru vidū ir arī ar Biķu ģimeni saistītie, kuriem tad būs jāpieņem lēmums, vai iegādāties dārgās akcijas (proti, izmantot iespēju neielaist nevienu citu akcionāru no malas, bet tad jāmaksā tāda cena, par kādu būtu gatavs akcijas iegādāties investors).

"Mēs mēģināsim atrast tādu pircēju, kuram rūp, kas notiks ar uzņēmumu nākotnē, ar domu, ka turpina ieguldīt uzņēmuma attīstībā," atzina "DB Partneris" valdes loceklis Olafs Švanks. Pēc Zelmeņa teiktā, tādējādi Biķu ģimene, kas faktiski šobrīd pārvalda uzņēmumu, varēs kontrolēt 40%-50% akciju (pašreizējo 15% vietā), tikai jau par to attiecīgi samaksājot.

Līdz brīdim, kad piedāvājumu izteica "Sveza", pēdējie darījumi ar "Latvijas Finiera" akcijām veikti, par vienu akciju maksājot tikai 2000 latu, un šīs akcijas, iespējams, esot iegādājusies "Troja", stāstīja Apfelbaums, kurš pēdējo 2-3 gadu laikā arī centies izmantot pirmpirkuma tiesības iegādāties papildu "Latvijas Finiera" akcijas, bet tas nebija izdevies, "jo tās izmantoja kāds cits, kam pieder vairāk akciju, tātad "Troja"".

Tiek apgalvots, ka, ja kāds vispār gribējis pārdot akcijas, draudējusi atlaišana no darba.

Jautāts, cik akcionāru varētu apvienot, Apfelbaums lēsa, ka varētu sasniegt arī pusi no visiem akcionāriem, jo "labākos dzīves gadus esmu pavadījis uzņēmumā un ir pietiekami daudz domubiedru". Šobrīd jau esot izveidojies projekta domubiedru loks, tiesa, zemāks nekā 5%, jo "šis ir vakardienas stāsts". Paredzēts  uzrunāt akcionārus tieši, un pirmie mēneši ļaušot saprast, vai projektu būs iespējams realizēt.

"Akciju vērtības uzsišanas" projekts nav gluži par velti, un, tā kā akcionāru apvienošana, investoru meklējumi, līgumu noformēšana un citi ar to saistīti darbi maksā naudu, par to tiks ieturēta atlīdzība.

Paredzēts: ja izdodas darījums, kur viena akcija maksā 20 000 latu, tad projekta autori atlīdzībā saņem 2250 latus (11,25% no akciju vērtības), bet akciju pārdevējs 17 750 latus par vienu akciju. Ja izdodas akcijas pārdot par 30 000 latu, tad pie 2250 latiem projekta autori ieturēs vēl 50% no summas, kas pārsniegs 20 000.

Tomēr vienlaikus, parakstot pilnvarojuma līgumu, vēstulē "Latvijas Finiera" akcionāriem tiek solīts, ka minimālā akciju pārdošanas cena noteikta 15 000 latu apmērā, netiek ierobežotas akcionāra balsstiesības līguma laikā, akcionārs turpina saņemt dividendes. Šādu vēstuli saņēmusi arī "Latvijas Finiera" vadība, kas joprojām ietur nemainīgu pozīciju un komentārus patlaban nesniedz.

"Nesakām, ka negribam neko pretī, bet mēs gribam godīgus spēles noteikumus. Stāsts, ka gribam būt Māte Terēze, neies cauri," sacīja Zelmenis. Švanks piebilda, ka piedāvājums pēc būtības liecina, ka "mēs tādējādi esam ieinteresēti pārdot akcijas par iespējami augstāku cenu".

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu