Smiltenē no sūkalām sāk ražot vērtīgu produktu (26)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.ziemellatvija.lv

Akciju sabiedrība “Smiltenes piens” ir pirmais uzņēmums Latvijā, kas, pārstrādājot sūkalas, sācis ražot jaunus produktus: olbaltumvielu koncentrātu, laktozes šķīdumu un glikozes - galaktozes sīrupu. Latvijas tirgū tas ir jaunums, un piensaimnieki joprojām testē iegūtos produktus, pētot to plašāku lietojumu.

Projektā par sūkalu pārstrādi a/s “Smiltenes piens” ieguldījusi gandrīz 1,2 miljonus latu, ņemot kredītu a/s “SEB banka”.

Būs ēšanai un biogāzes ražošanai

Jaunās tehnoloģiskās iekārtas ir uzstādītas Smiltenes pienotavā. Piebūve, kurā atrodas ietvaices iekārta, ir uzcelta no jauna, bet pārējās modernās iekārtas ir izvietotas piena pieņemšanas un krējuma raudzēšanas cehā.

Līdz šim siera un biezpiena ražošanas procesā pāri palikušās sūkalas a/s “Smiltenes piens” lielāko tiesu pārdeva SIA “Baltic Pork” - vienam no no lielākajiem cūku audzētājiem Latvijā, kā arī vietējiem cūkkopjiem.

Tagad no pārstrādātajām sūkalām iegūto augstvērtīgo olbaltumvielu koncentrātu a/s “Smiltenes piens” pievieno saviem produktiem (sieram, biezpienam, krējumam), laktozes šķīdumu pārdod biogāzes ražotājiem, bet glikozes galaktozes šķīdumu iedevusi testēt kā cukura aizstājēju maizes un konditorejas izstrādājumu ražotājiem.

“Sūkalas ir ļoti vērtīgs produkts, ko līdz šim neizmantojām. Tagad ar interesi testējam pārstrādes galaproduktus, pētām lietojumu un izmēģinām ko jaunu, intensīvi strādājot, pie jaunu produktu izveides,” stāsta a/s “Smiltenes piens” izpilddirektore Ilze Bogdanova.

Pārstrādes procesā sūkalas vispirms separē, atdalot sūkalu krējumu, tad pasterizē, dzesē un novada uz filtriem. Vispirms ultrafiltrā tiek atdalītas sūkalu olbaltumvielas albumīns un globulīns.

“Šīs olbaltumvielas ir ļoti vērtīgas, sniedz enerģiju un ir sportistu speciālajā uzturā iekļautajos maisījumos,” piebilst I. Bogdanova. No atlikušā šķīduma nanofiltrā atdala laktozi, ko tālāk fermentē par glikozi - galaktozi un iebiezina līdz 75 procentiem, iegūstot biezu, dzeltenu sīrupu.

“Tas, ko paveikusi a/s “Smiltenes piens”, ir šāviens daudz augstākos plauktos, lietojot zinātnes sasniegumus,” secina Smiltenes tehnikuma direktors Andris Miezītis. Viņš nesen uz Smiltenes pienotavu ekskursijā atveda kolēģus no Lietuvas skolām.

A. Miezītis savulaik Lauksaimniecības universitātē rakstīja doktora disertāciju par sūkalu lietojumu dzīvnieku ēdināšanā, tās bagātinot, lai palielinātu olbaltumvielu daudzumu suliņu sastāvā. Tādēļ Smiltenes piensaimnieku veikums viņu ļoti interesē.

“Līdz galam visu pārstrādes procesu vēl neizpratu, taču tas ir ļoti moderns, it īpaši divpakāpju filtri, kuros tiek atdalītas dažādas sūkalu sastāvdaļas. Tas ir zinātnes sasniegums, pateicoties kuram, no piena pārstrādes atlikuma iegūst uzturu bagātinošu produktu,” brīnās A. Miezītis.

Sakārto arī notekūdeņu saimniecību

Latvijā šādu sūkalu pārstrādes procesu citi piensaimnieku uzņēmumi pagaidām nav ieviesuši, atzīst I. Bogdanova.

A/s “Smiltenes piens” projektu īstenoja, prognozējot lielākas ražošanas jaudas, jo ārzemēs ir pieprasījums pēc Latvijā ražotā siera un arī citiem produktiem. Jo vairāk piensaimnieki saražo, jo vairāk paliek pāri sūkalu. “Sūkalu pārstrāde mūsu uzņēmumā bija nepieciešama. Realizējot šo projektu, Smiltenē sakārtojām savu notekūdeņu saimniecību, kur uzlabojušās analīzes,” piebilst a/s “Smiltenes piens” izpilddirektore.

Projekta galvenais iniciators, izstrādātājs un uzraudzītājs ir a/s “Smiltenes piens” padomes priekšsēdētājs Ģirts Strads, strādājot kopā ar valdes priekšsēdētāju Gitu Mūrnieci un I. Bogdanovu.

“Liels paldies uzņēmuma akcionāriem par atbalstu un visiem mūsu darbiniekiem par lielo ieguldījumu augustā un septembrī, jo bez viņu atbalsta un pašaizliedzīgā darba mēs to visu nepaveiktu,” pateicas I. Bogdanova.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu