AKKA/LAA virza ideju par datu nesēju aplikšanu ar nodevām (398)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Sciences

Biedrība AKKA/LAA aktīvi bīda izmaiņas datu nesēju nodokļa noteikumos. Vēloties nodevu iekasēt ne tikai par CD un DVD, bet par visiem iespējamiem datu nesējiem – par atmiņas kartēm (izņemot xD kartes), visu veidu zibatmiņām, mobilajiem telefoniem ar MP3, MP4 atskaņotājiem ar atmiņu, iekārtām ar iebūvētām zibatmiņām, par datoru cietajiem diskiem, personālajiem, piezīmju un plaukstdatoriem, šodien raksta laikraksts "Dienas bizness".

Ziņai pievienotas pēdējās divas rindkopas

Pie grozījumiem strādā Kultūras ministrija

AKKA/LAA gan neatklāj, vai rosinātajos grozījumos ir paredzētas izmaiņas nodevu apmērā, bet iepriekš biedrība vēlējās, lai nodevas apmērs būtu no 1 līdz 3 Ls par vienību. Piemēram, par katru pārdoto MP4 atskaņotāju iekasēt 1 Ls, par katru pārdoto plaukstdatoru – 3 Ls, bet par katru mobilo telefonu – 3 Ls.

"Tehnoloģijas ir nozare, kas attīstās ļoti strauji, tāpēc ir būtiski nemitīgi sekot līdzi tam, lai normatīvie akti, kas attiecas uz tehnoloģijām un to lietošanu, atbilstu reālajai situācijai," laikrakstam skaidroja biedrības AKKA/LAA Komunikācijas nodaļas vadītāja Agnese Kārše.

Biedrība vēlas izmaiņas, lai autoriem varētu izmaksāt pienākošās kompensācijas par viņu autordarbu iespējamo pavairošanu. Šā iemesla dēļ tiesību īpašnieki vērsušies Kultūras ministrijā (KM) ar ierosinājumu par MK noteikumu "Par tukšo materiālo nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu atlīdzības lielumu un tās iekasēšanas, atmaksāšanas, sadales un izmaksas kārtību" grozīšanu. KM ir izveidota darba grupa, kuras mērķis ir vienoties par grozījumu nepieciešamību, kā arī par iespējamo grozījumu saturu.

Nodevai ir nepilnības

Nozares asociācijas – LDTA, LEtERA, Latvijas Interneta asociācija un Latvijas Telekomunikāciju asociācija – martā sūtītajā vēstulē KM norāda, ka sākotnēji jāatrisina būtiskās konceptuālās nepilnības nesēju atlīdzības noteikšanas mehānismā un tikai tad ir iespējams apsvērt jautājumu par saraksta pārskatīšanu, kam nevajadzētu atšķirties no citu ES kaimiņvalstu noteikumiem.

"Domāju, ka ieviest jebkādus šādus papildu nodokļus nav pareizi, kamēr AKKA/LAA nav sinhronizējusi savas darbības un nodokļu likmes ar līdzīgām iestādēm Igaunijā un Lietuvā, kā tas diemžēl ir šobrīd," laikrakstam sacīja ELKO Grupas Baltijas tirdzniecības direktors Andrejs Gavrilovs, vienlaikus jautājot, kas tālāk – "nodoklis papīram, jo to arī taču var izmantot datu glabāšanai?"

Viņš prognozē, ka līdz ar šāda nodokļa ieviešanu strauji saruks konkrēto preču legālā pārdošana.

Par datu nesējiem esot jāmaksā gandrīz visā ES

Kā TVNET paskaidroja AKKA/LA Sabiedrisko attiecību pārstāve, atlīdzību par tukšajiem nesējiem un reproducēšanas iekārtām maksā arī citās valstīs, kuras neietilpst ES - Austrālijā , Kanādā, Krievijā, ASV, Japānā, Norvēģijā, Ekvadorā, Paragvajā, Īslandē, Izraēlā, Šveicē, kā arī vairākās Āfrikas valstīs un vairākās valstīs Austrumeiropā.

"Vienīgās ES dalībvalstis, kurās iedzīvotājiem nav jāmaksā atlīdzība, ir Īrija un Lielbritānija. Un atlīdzība šajās valstīs nav jāmaksā tikai tādēļ, ka šajās valstīs privātā kopēšana ir aizliegta vispār. Tas nozīmē, ka cilvēki šajās valstīs drīkst, piemēram, diskos, rakstīt tikai savas bildes, failus un citus datus, bet pārrakstīt mūziku, filmas vai citus darbus, kurus nav radījis pats pārrakstītājs, ir aizliegts ar likumu. Un katrs, kas mēģina to darīt, pārkāp šīs valsts likumdošanu, par ko, protams, ir paredzēts arī sods," - tā Agnese Kārše.

Komentāri (398)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu