"Rebir" pārcels ražošanu uz Ķīnu (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No augusta a/s "Rebir" vairāk nekā pusi no visas uzņēmuma produkcijas plāno ražot Ķīnā, sacīja "Rebir" valdes priekšsēdētājs Jānis Zudāns.

"Liela daļa slavenu elektroinstrumentu ražotāju pārcēluši ražošanu uz Ķīnu, kur ir lēts darbaspēks un izejvielas. Latvijā mēs neesam konkurētspējīgi," skaidroja Zudāns.

"Rebir" valdes priekšsēdētājs norādīja, ka Rēzeknē paliks aptuveni 300 darbinieku, kas turpinās specializēto instrumentu ražošanu, kā arī darbu tirdzniecības un tehniskajā centrā.

Jau ziņots, ka ar 1.augustu no darba tiks atbrīvoti 533 "Rebir" strādnieki.

"Rebir" valdes un padomes sagatavotajā paziņojumā Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Rēzeknes filiālei teikts, ka uzņēmums ir spiests samazināt štatus, jo strauji pieaug uzņēmuma produkcijas izmaksas, trūkst valsts atbalsta eksporta produkcijas pārdošanā, trūkst kvalificētu darbinieku, turklāt uzņēmums bez valsts atbalsta nespēj noturēt darbiniekus, kuri vēlas aizbraukt strādāt uz ārzemēm. Uzņēmumā ļoti trūkst arī valsts atbalsta speciālistu sagatavošanā.

Kā iepriekš atzina NVA Rēzeknes filiāles vadītāja Ināra Šindarjova, ar 1.augustu no darba atbrīvotajiem a/s "Rebir" strādniekiem nebūs reāli uzreiz atrast jaunu darbu Rēzeknes pilsētā vai rajonā, arī tāpēc, ka NVA Rēzeknes filiālē ik dienas nav tik liels skaits reģistrēto vakanču.

NVA Rēzeknes filiāle "Rebir" vadībai bija izteikusi piedāvājumu noorganizēt NVA Rēzeknes filiāles speciālistu tikšanos ar uzņēmuma strādniekiem, kuri tiktu informēti par savām tiesībām un rīcības iespējām darba zaudēšanas gadījumā. Uzņēmuma vadība pagaidām no šādas iespējas atteikusies.

"Iespējams, ka lūgsim speciālistu palīdzību, taču arī mums pašiem ir sava rūgtā pieredze. Šī ir ceturtā krīze, ko piedzīvo uzņēmums. 1991.gadā, sabrūkot Padomju Savienībai, no darba uzņēmumā tika atbrīvoti 900 darbinieki. 1995.gadā krīzes Krievijā dēļ darbu uzņēmumā zaudēja 400 strādnieki, bet 1998.gadā, kad "nobruka" Krievijas rublis, darbu zaudēja 1600 darbinieki. Nu pienākuši laiki, kad, lai nezaudētu peļņu, esam spiesti pārcelt ražošanu uz Ķīnu," sacīja Zudāns.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu