Zelta cena sasniedz rekordaugstu līmeni

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Zelta cena pasaules tirgū trešdien sasniedza rekordaugstu līmeni un pietuvojās 1580 dolāru par unci atzīmei, kas galvenokārt skaidrojams ar investoru vēlmi ieguldīt drošos aktīvos laikā, kad aizvien pieaug bažas par eirozonas parādsaistību krīzi.

Zelta cena Londonas Cēlmetālu biržā (LBM) trešdien uz brīdi sasniedza 1578,72 dolārus (794,09 latus) par unci, pārsniedzot 1.maijā reģistrētos 1577,57 dolārus (793,52 latus) par unci, kas bija rekordaugsts līmenis.

Tirdzniecības sesijai turpinoties, zelta cena samazinājās līdz 1573 dolāriem (791,22 latiem) par unci.

"Zelta cena šodien sasniedza jaunu visu laiku augstāko līmeni, jo investori turpina uztraukties par Eiropas parādsaistību problēmām," skaidro "Spread Co." analītiķi, piebilstot, ka dārgmetāla cena pieaugusi astoņas dienas pēc kārtas.

Analītiķi prognozē, ka zelta cena varētu sasniegt pat 1600 dolāru (804,8 latus) par unci līmeni, pirms tā samazināsies līdz 1520-1540 dolāriem (764,5-774,6 latiem).

Eiropas Savienības dalībvalstu līderi patlaban cenšas novērst parādsaistību krīzes paplašināšanos, kas varētu skart arī Itāliju un Spāniju, kamēr aizvien pieaug bažas par iespējamu Grieķijas maksātnespēju, neskatoties uz starptautisko aizdevēju palīdzību.

Turklāt starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's Investors Service" ("Moody's") otrdien samazināja Īrijas kredītreitingu no "Ba1" un "Baa3", brīdinot, ka šai valstij varētu būt vajadzīga jauna glābšanas programma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu